Американския „Доналд Кук“ в Черно море наистина се е уплашил от руския „Бастион”

Русия е била готова да използва оръжие срещу американския боен кораб „Доналд Кук“, в случай на атака. Това става ясно от думите на командващия Черноморския флот на федерацията адмирал Александър Витко. Военният моряк участва в документалния филм „Крим. Пътят към родината“, който бе излъчен снощи по руския телевизионен канал „Россия 1”.

Американският кораб е бил прихванат от брегови отбранителен оръжеен комплекс „Бастион“ и от флагмана на Черноморския флот – крайцера „Москва“, казва адмиралът. По думите му в същото време американският кораб е правил опит да се доближи максимално до полуострова за да го обхване със своето въоръжение.

„След като установи, че е засечен и прихванат, „Доналд Кук“ направи рязък завой на юг и на пълен ход се насочи към Босфора“, коментира с усмивка адмиралът във филма. Той илюстрира маневрите като описа курса на кораба като „осморка“.

Руският президент Владимир Путин коментира в документалния филм, че той не е издавал заповедта за включване на военноморската авиация и по-специално маневрите на руски бомбардировач СУ – 24 над американския разрушител „Доналд Кук“. Припомняме, че тогава 27 души от екипажа му подадоха рапорти за уволнение след като руският самолет прелетял 12 пъти ниско над палубата и им причинил тежък емоционален и психически стрес.

Руският президент Владимир Путин казва още, че украинските моряци в Севастопол са опитали да останат верни на дълга си по време на миналогодишните събития в Крим, но по това време държавата им не е съществувала. „Длъжен съм да кажа, че момчетата се държаха много достойно, но в този момент те не знаеха на кого да се подчиняват, тъй като законният им главнокомандващ Виктор Янукович беше свален от власт“, казва още президентът на Русия. В интервюто си Путин коментира, че онези от украинските военнослужещи, които са били на страната на кримското опълчение, както и украинските казаци, са постъпили според волята на сърцата си./maritime.bg