Американските танкове идват в България

След поредица от половинчати и откровено манипулативни информации на представители на управляващите и свързани с тях експерти, в които се твърдеше, че НАТО ще разполага у нас само „папки и компютри“, днес военният министър Николай Ненчев в интервю за в. „24 часа“ открито призна, че на територията на България ще бъдат разположени американски танкове и бронирана техника.

Според него числеността на военния контингент била все още в процес на уточняване, но той се ангажира с твърдението, че „максималната бройка на бойната бронирана техника няма да надхвърли няколко десетки единици“. Според него, разполагането им не означава подготовка за война.

„Тези центрове ще поддържат колективното отбранително планиране и ще подпомагат координацията на многонационалната подготовка и военните учения. Предвижда се разполагане на минимално оборудване, което не може да бъде използвано за каквито и да е било настъпателни действия. Мерките за засилване на отбранителните способности на съюзниците са в отговор на агресивните действия на Русия и са част от нашите задължения за колективна отбрана“, каза той.

„България е работила за разполагането на такъв център на наша територия, решението е взето и от нас като последователна политика на страната ни. Мерките за гарантиране на сигурността, инициирани през май 2014 г., продължават и през 2015 г. Те трябва да демонстрират решителността и солидарността на алианса. Всички съюзници допринасят за това усилие. Затова и финансирането ще бъде поето солидарно от всички – от приемащите страни, от страните, участващи с личен състав в центровете, и от фондове на НАТО“, уточни военният министър./alterinformation