Американските конгресмени открито заявиха, че ще сътрудничат с Украйна срещу Русия

В САЩ е свикан 114 конгрес, като мнозинството в двете камари принадлежи на опонентите на президента Барак Обама от Републиканската партия, пише Газета.ру.

Това е най-голямото представителство на американски законодатели от Републиканската партия през последните 70 години. За председател на Камарата на представителите за трети път е избран Джон Бейнър. Лидерът на мнонзинството в сената е Мич Макконъл. Повечето от законодателите в комитета са с активна проукраинска позиция. Председателят на сенатския комитет по международни отношения Боб Коркър излезе с изявление, в което подкрепи предоставянето на оръжия в Украйна и увеличаването на натиска срещу Русия.   Заедно със сенатора Джон Макейн, Коркър осъди президента Барак Обама за слабата му външна политика и обеща „да направи всичко възможно, за да бъде помощта към Украйна усетена осезаемо“. Той заяви, че Америка повече няма да играе ролята на „плюшения тигър“ на световната арена.

„Сега, когато имаме мнонзинство в конгреса, ние ще направим всичко, този въпрос да остане на дневен ред и не само относно Украйна, която сама по себе си е убедителен аргумент, но и това, какво ще се случва занапред с Балтийските страни, а също Молдова и другите държави в региона“, заяви той.

Както е известно, засега републиканците не разполагат с абсолютно мнозинство в конгреса и на всяко решение на двете камари президентът Барак Обама винаги може да наложи вето, което републиканците няма да могат да преодолеят.