Американските ВВС изоставиха съюзниците си в Сирия по време на бой

ВВС на САЩ изоставили съюзниците си в Сирия в критичен момент по време на бой с групировката „Ислямска държава“, което станало причина за провал на операцията, съобщи The Washington Post, предаде РИА Новости.

Източници на изданието разказват, че на 28 юни американските пилоти са получили задача да осигурят прикритие на силите на сирийската опозиция за настъпление срещу град Абу-Кемал в Източна Сирия. В разгара на операцията пилотите получили заповед да напуснат района и да се отправят към околностите на гр. Ел-Фалуджа в съседен Ирак.

По думите на представителя на Пентагона Крис Гарвър, командването е счело за по-важно унищожаването на колона на терористите от ИД в района на освободения от иракчаните Ел-Фалуджа.

Бойците от Свободната сирийска армия били принудени да отстъпят позициите си в Абу-Кемал, след като американската авиация напуснала бойното поле.

Изданието пише, че провалът на операцията е нанесъл силен удар по плановете на САЩ да създадат в региона местни подразделения, способни да се противопоставят на терористите. The Washington Post също така задава въпроса, дали Щатите са предвидили достатъчно ресурси за борба с ИД или им се налага постоянно да прехвърлят войски по огромната територия.