Американска медия определи руската „Шквал“ за една от най-добрите подводни ракети в света

Руската ракета „Шквал“, предназначена за поразяване на цели под вода и унищожаване на подводници, влезе в класацията на най-добри оръжия от този тип, съставена от американското издание We Are The Mighty, цитирано от РИА Новости.

Авторът на рейтинга отбелязва, че „Шквал“ се придвижва във водата подобно на торпедо, като при това създава „въздушен джоб“, което намалява триенето и позволява на ракетата буквално да „лети“ под вода със скорост над 380 км в час.

Бойната глава на ракетата от 463 фунта, детонираща в посоченото време, е способна да разруши „намиращите се близост вражески подводници и приближаващите се торпеда“, отбелязва анализаторът на We Are The Mighty.

„Шквал“ се изстрелва от стандартен 533-милиметров торпеден апарат на дълбочина около 100 м., а самата ракета излиза от апарата със скорост, близка до 93 км в час. След това се задейства ракетният двигател, който задвижва оръдието със скорост, 4-5 пъти превишаваща възможностите на обикновените ракети-торпеда.

Съобщава се също, че оръжието запазва високата степен на вероятност от поразяване на целта (80%) на разстояние до 7 км.

В топ-листата на подводните оръжия We Are The Mighty включва и френските торпеда F-21, американските торпеда от серия МК и още една руска ракета – Т-5.