Новак влиза в Съвета на директорите на „Газпром”

Министърът на енергетиката на Русия Александър Новак е станал част от Съвета на директорите на „Газпром“, съобщава РБК, позовавайки се на съобщение на фирмата.

„Газпром“ съобщи за включването на министъра след одобряването на списъка с кандидатите за новия съвет на директорите, като предложението на Новак е внесено на годишно събрание на акционерите. Единадесет от досегашните членове на съвета ще влязат и в новия му състав.

Още в края на 2014 г. премиерът Дмитрий Медведев предложи в съветите на директорите на държавните фирми да бъдат върнати представители на администрацията. „Целесъобразно е да се върнем към въпроса за участието на държавни служители в съветите на директорите на държавните фирми“, каза той на заседание на правителството. Медведев това е необходимо „заради усложняващата се ситуация в икономиката, необходимостта от въвеждане на строг контрол на дейността на държавните фирми, икономическите им показатели, движението на активите във валута и обезпечаването на инвестиционните програми“, каза той.

В края на януари Forbes съобщи, че правителството съгласува с администрацията на президента списък с кандидати за включване в съветите на директорите на най-големите държавни фирми.

Според цитирани представители на администрацията в съвета на директорите на „Роснефт“ ще влезе икономическият съветник на Владимир Путин Андрей Белусов. Александър Новак трябвало да се включи в съветите на „Газпром“ и „Транснефт“.