Алхимикът на дома Романови

Появата на английския медик и алхимик Артур Ди в двора на руския цар Михаил Романов било знаково събитие. В Русия Ди е написал главния си алхимичен труд, където е описал всичките етапи на получаването на Философския камък.

Появата на алхимика

Романови са една от най-тайнствените династии в световната история. Загадъчно било възцаряването им на руския трон, заобиколен е от мистерия и техният край. Казват, че началото на тази тайна може да бъде намерено в царските палати в Костромско-Ипатиевския манастир, откъдето Михаил Романов бил поканен да царува.

Тук има пет печки (XVII в.), покрити със загадъчни плочки. Според една легенда, в тези знаци и символи е зашифровано предсказание за цялата 300-годишна история на тяхното царуване, според друга – «алхимични формули» за получаване на Философския камък.

Появата на тайнствените плочки в царските палати се свързва с личността на англичанина Артур Ди, личен лекар на цар Михаил Романов и син на известния учен, алхимик и баща на британското разузнаване Джон Ди.

Интересното е, че Борис Годунов го е канил да заеме мястото на царския лекар по времето на Фьодор Иванович и дори е писал «прошение» до английската кралица Елизабет I, но московският двор тогава не успял да получи английския гений. Затова пък 30 години по-късно пристигнал в Москва синът му.

«Посланиците Юрий Родионов и Андрей Керкерлин, изпратени от цар Михаил Фьодорович със специална мисия в Германия, Франция и Англия, по време на пребиваването си в Англия и Холандия (1621) разбрали със сигурност, че доктор Артур Ди е извънредно известен с изкуството си».

До заминаването си в Русия Артур Ди бил придворен лекар на английския крал Яков I и имал репутацията на талантлив медик и фармацевт.

Щедри подаръци

Изследователят Николай Фигуровски пише, че като встъпил в длъжност на царски лекар Артьомий Дий (така нарекли Ди в Русия) получил от царя като подарък голяма каменна къща около Илинските врата. Главният медик на Московия получавал годишно повече от 1000 рубли – фантастична сума за онези времена.

Освен това, Артур Ди «ежедневно получавал в двора четири мери болярско вино, една четвърт (галон) циганско (вино), една четвърт вишнев мед или малинов мед, четвърт “обарного” (попарен с вряла вода при приготвянето) мед, кофа петмез, половин четвърт филтриран мед, половинка царски мед, половин кофа бира най-високо качество и кофа обикновена бира».

Fasciculus Chemicus

Не е ясно, какви са били задълженията на Артур Ди в Московия, където живял 14 години, но със сигурност можем да кажем, че неговата дейност не се е изчерпвала с лекарската практика.

Редица историци предполагат, че в двора на Михаил Фьодорович Артьомий Дий е изпълнявал ролята на политически и икономически съветник, опитвайки се при това да укрепи английските позиции в Русия. И, без съмнение, царският лекар се е отдавал в разкошните си палати на любимото си занимание – алхимията. В Москва е написал главния си алхимичен труд Fasciculus Chemicus, който го направил известен в цяла Европа.

В трактата Артур Ди педантично описва всичките етапи на получаването на Философския камък, при това царският лекар недвусмислено дава да се разбере, че той е постигнал opus magnum. Разбира се, едва ли можем днес да потвърдим получаването на Философския камък от Ди, но можем със сигурност да кажем, че в Москва по времето на първия монарх от Романови е съществувала алхимична лаборатория. Може би, тя е била в огромните палати на самия алхимик, или в сградата на Аптекарския приказ (административно-съдебен орган в Русия през XVII — началото на XVIII век, в чието ведомство били аптекари, доктори, лекарства, служители и всичко, което имало отношение).

Но основният въпрос е, имал ли е Артьомий Дий в Московия руски ученици? Едва ли след 400 години ще можем да получим точен отговор, но плочките върху печките в царските чертози в Кострома могат косвено да сочат към това. До днес никой не се е заемал сериозно да разшифрова тези ребуси.

Алкс Раджиев

Источник: Алхимик дома Романовых

© Русская Семерка russian7.ru