Али Алахмад : Палмира е началото на края на ИД

Интервю на Оля Ал-Ахмед директно от Дамаск за „Руски дневник“ с г-н Али Абделла Алахмад, политически съветник на министъра на информацията на Сирия.

Али Абделла Алахмад е руски възпитаник, завършил е средното и висшето си образование с отличие в Москва през 1985 г., със специалност строителен инженер. Женен за рускиня. Със съпругата му Виктория имат три деца и вече се радват на трима внуци. Член е на Института по геополитическите проблеми в Русия.

Г-н Али, като съветник на министъра и активен политически и обществен деец как ще коментирате намесата на ВКС на Русия в Сирия? Каква роля изигра тяхното присъствие в борбата с тероризма и с групировките?

Много положителна роля. Наистина смело бих могъл да заявя, че Русия се намеси навреме. Дори не ми се мисли какъв сценарий би се разиграл, ако я нямаше тази намеса на Русия по въздуха. Първо, това много окуражи нашите пехотинци и сирийската правителствена армия. Друго е, като знаеш, че някой ти пази гърба от въздуха. Второ, това беше нещо като електрошок за джихадистите и всички, които воюват на територията на страната ни. Те видяха, че няма как да стане тяхното. Трето, резултатите се виждат и сега. Бяха приети Резолюции на Съвета за Сигурност на ООН 2254 и 2253, които гласят, че Сирийският конфликт е вътрешен и трябва да бъде разрешен вътре в самата Сирия.

Русия безспорно изигра изключително голяма и стратегически важна роля в активното разрешаване на сирийската криза и борбата с тероризма. Русия за пореден път доказа на световната общественост, че с тероризма не се преговаря, той се унищожава. Да, Русия изпрати военна помощ на правителството ни, но това е само за подкрепа и респект. Путин категорично изключи участие на руски войски в сухопътна операция срещу „Ислямска държава“.

Личен архив на Али Абделла АлахмадСнимка: Личен архив на Али Абделла Алахмад

САЩ обаче са непреклонни и отново разкритикуваха Кремъл пред Общото събрание на ООН. Защо? Защо трябва да се напада истината. Светът трябва да разбере, че Русия ни е приятел, защото задълбочено разбира същността на конфликта. Помощта, която ВКС на Русия оказаха на сирийската армия по въздух, даде вече своите резултати. Джихадистите бягат, хвърлят оръжието, а опозиционните групировки са готови да прекратят огъня, някои от тях са готови на примирие. Ролята на Русия бе в случая решаваща, тъй като Русия не оказа само помощ на Сирия.

Това бе помощ и за самата Русия и за целия свят. Погледнете какво става в Европа и по света. Атентат след атентат. Терористите нямат спирачки и само такава сила, като Русия, би могла да им се противопостави. Уви, не е лесно, защото терористичните атаки продължават. Доказателство е това, което се случи в Белгия и във Франция.

Тероризмът е плъзнал в Европа, България не е изключение. Убеден съм, че той присъства и в България. „Спящите клетки“ са навсякъде, никой не знае кой и къде ще ги събуди и активира. Страната ви също е застрашена, защото е на кръстопът и се намира много близо до Туриция. Никой не е застрахован срещу тероризма нито Източна, нито Западна Европа.

Отново ще повторя – убеден съм, че наместа на ВКС на Русия бе защита на целия свят и мощен щит към изплъзването на терористите към Стария Континент. За да се предотврати разпространението на терористичните клетки, има едно решение – тероризмът трябва да бъде унищожен вътре в самата Сирия.

Според вас навреме ли Русия изтегли ВКС от Сирия?

Президентът Путин е великолепен играч на международната арена. Той е истинска политическа фигура. Целта му е да възстанови международните права. Той иска да се спазват стриктно резолюциите на ООН. Той поддържа всичко легално, в т.ч. и легалното правителство и президента на Сирия. Владимир Владимирович подкрепя народите сами да определят съдбата си и да избират своите управници, а не чужди външни фактори да им диктуват. Да, той напълно навреме изтегли силите, които не са нужни вече. Те си свършиха работата. За тези пет месеца и половина направха това, което две години с мъка се опитваха да направят ВВС на САЩ.

По малко от 5% на това, което направиха руските ВКС, направиха САЩ с коалицията. Да, изтеглянето бе абсолютно навреме. Русия иска кризата в Сирия да бъде решена на политическо ниво, не на военно. Решаването на сирийската криза е решаваща дори в световен аспект. Ето тук е ключевият въпрос, който Русия успя да покаже – че не трябва да се пренебрегва мнението на страни, като Русия, Китай и други. И смело ще заявя, че президентът на Руската федерация навреме влезе и навреме излезе от Сирия. Той постъпи изключителон умно. Невероятен стратег и умен политик.

Коалицията не се ли бори също ефективно с тероризма?

Не, не се борят ефективно. Привидно САЩ уж са готови да работят с Русия за спиране на войната в Сирия, но американският президент Барак Обама заяви, че няма да подкрепи режима на нашия легитимен президент Башар Ал-Асад. А това изключва достигането на какъвто и да било консенсус. „Армията на Асад храбро се бори с терористите“, каза самият Путин и това е самата истина.

Изключително добре се прие призивът му за широка коалиция срещу „Ислямска държава“, по време на Генералната асамблея на ООН, но преди това светът трябва да проумее и да вникне в дълбокия смисъл на думите му пред Генералната асамблея на ООН, че „ще е голяма грешка да не се подпомага армията на сирийския президент Башар Ал-Асад, защото това е единствената сила, която действително се бори с ИД“.

Сирия умее да си подбира приятелите, също както и Русия. Сирия никога няма да обърне гръб на Русия, както това направиха някои държави, и респективно Русия никога няма да изостави Сирия. При това Путин подчерта, че не иска да нарушава международните правила, и това му прави чест. Действията на държави в заобикаляне на резолюции на ООН са незаконни, предупреди той, като призовава целият свят да спазва международните правила на ООН и да се върне към истинската, оригинална формула на организацията.

Това говори за изключителен респект от негова страна към всички страни участнички и към самата организация, която, както знаете, е създадена в Ялта, Русия. Убеден съм, че много държави също осъзнават, че без Башар и подкрепата на легитимното правителство и армията на Сирия не може да се постигне победа над терористите.

Как ще коментирате засилената бежанска вълна от Сирия към Европа? Не преля ли вече чашата?

Путин бе абсолютно прав и в становището си за бежанската вълна. Само спиране на конфликта ще спре бежанците към Европа. Напълно подкрепям това становище. Хората не бягат от хубаво, затова отново и отново ще заявявам – само спирането на войната в Сирия ще спре притока на бежанци към Европа! Нима Европа не го осъзнава! Напротив, не иска да го осъзнае.

Може ли да се очаква нова помощ от Русия, ако се наложи?

Ако се наложи – да. Защо не. Помощта може да е различна, не само военна. Сирия непрекъснато получава хуманитарна помощ от Русия. Сега ще получим помощ за разминирването и възстановяването на Палмира, което е изключителен жест от страна на Русия. Ето отново, те помогат не само на Сирия и в този случай, а на цялата световна общественост, на света – за да не се затрие културното наследство от лицето на земята. Чест прави и на ЮНЕСКО в лицето на тази прекрасна дама Ирина Бокова, която е българка. Чест прави на организацията, че също се застъпиха в защита на културните ни ценности и артефакти, които носят в себе си исторята на човечеството, не само на страната ни.

Снимка: Оля Ал-Ахмед, 1989 г.Снимка: Оля Ал-Ахмед, 1989 г.

Как ще коментирате победата на сирийската армия в Палмира и връщането на пълния контрол над този древен град?

И тук голямата заслугата е на Русия и ВКС! Те разчистваха небето, но и не само – вдъхнаха кураж на нашата армия. Психологическият момент е много важен. Русия, когато избра сирийската армия за съюзник, не се е излъгала. Сирийската армия е достатъчно силна. Тя можа да освободи почти сама този древен град. Това стана в много сложни и трудни условия. Поради факта, че Палмира е испорически град, пълен с артефакти, освобождаването му стана много трудно и деликатно, тъй като не можеше да се взривява на поразия, това би застрашило артефактите.

Знаем колко много вече е унищожено от „Ислямска държава“. Освобождението на Палмира е началото на края на ИД. Тази терористична групировка се е концентрирала в пустиннните райони на Сирия. Центърът на тази пустиня бе точно Палмира. И ако казваме, че Ракка е тяхната „столица“, не е много точно.

Центъра им бе именно Палмира. Те бяха убедени, че нито една армия в света няма да посмее да атакува град, който е на над 5000 години. Затова те го превзеха смело, като бяха сигурни, че никой там няма да ги обеспокои. „Ислямска държава“ всъщност са шепа събрани бандити – наемници от 80 страни. Според мен политиката на Путин ще накара много страни да преосмислят политиката си. Стига сте се заблуждавали, че с някакви произволни удари от въздуха ще се унищожи „Ислямска държава“ и пипалата ѝ, които дават метастази вече и в Европа.

Истината е, че реално с джихадистите воюват само сирийската армия и кюрдските-опълченци. Мюсюлманските държави трябва да осъзнаят каква гавра с исляма е това, което показват на света главорезите от ИД. С освобождението на Палмира се слага едно ново начало. И това ще е началото на края на ИД. Сега освобождаването на Палмира е доказателство, че сирийската армия набира сили, и аз съм убеден, че за шест месеца ИД ще бъде ликвидирана. Най-много давам 1 година на съществуването на ИД.

В заключение бих искал да кажа следното: Източна Европа беше приятел на Сирия, а България заемаше едно от водещите места в това отношение. Много български специалисти работеха в сирийските заводи и в нашите болници. Да не забравяме колко сирийски кадри са обучени в българските университети. Ние винаги сме се отнасяли с най-топли чувства към българите. Затова всички заедно трябва да се борим против чумата на XXI век, наречена тероризъм. Мислете за децата ни – те трябва да живеят спокойно и в мир.

Автор: Оля Ал-Ахмед

Източник: „Руски дневник“