Алексей Ягудин: Без падане няма успех!

Интервю на Альона НЕЙКОВА

Основните ми медали сега са двете ми дъщери и най-важното за мен е да имам здраво, стабилно семейство, откровен е олимпийският шампион по фигурно пързаляне.

 Със съпругата си и двете им прекрасни дъщери

Със съпругата си и двете им прекрасни дъщери

– Успяхте ли, Алексей, да запазите тръпката от излизането на леда, след като сложихте край на активната си спортна кариера и се отдадохте на участия в шоу програми?
– Усещането е колкото еднакво, толкова и различно. Често ме питат: спорт ли е фигурното пързаляне или изкуство? Смятам, че това е спорт с елементи на изкуство, когато става дума за шампионати, олимпиади и други първенства. И съм убеден, че е истинско изкуство с лека намеса на спорта, когато се правят такива представления на леда като „Светлините на града“, „Кармен“ и други спектакли, поставени от Иля Авер-бух. Защото зрителите, които идват на такива шоу програми, не очакват от фигуристите непременно да направят тройно салто или четворен аксел със спортни детайли. И дори няма да разберат дали технически всичко е изпълнено абсолютно чисто. В никакъв случай не подценявам публиката, хората идват в залата и за да видят сложни като техника из-пълне-ния, характерни за фигурното пързаляне. Но най-важното, заради което се събират зрители и в театъра, и на концертите на любимите си певци и инструменталисти, се нарича емоция! Дори на боксов мач отиват за същото! За това работим – заради хората и емоциите, които жадуват да получат на нашите представления. Благодарение на титлите, които спечелих като спортист, получих възможността да участвам в спектаклите на лед на Иля Авербух. Те са най-доброто в света на фигурното пързаляне, което може да се види сега.

– „Кармен“ на лед ще гостува на 1 април в София – това да не е шега в духа на празника, който се отбелязва на тази дата?
– О, едва сега обърнах внимание, че представлението ни в София е в Деня на хумора и смеха. Хората обаче не бива да се безпокоят -трупата на Иля Авербух наистина ще гостува в София със страхотното представление „Кармен“ на лед на 1 и 2 април. И това не е шега, въпреки че спектакълът ни е доста забавен, с много коме-дийни номера. Докато се подготвям за поредното излизане на леда, чувам как цялата зала се смее. И се надявам, че зрителите, които ще дойдат да ни гледат, сами ще се убедят, че няма никаква лъжа и измама и ще присъстват на спектакъл, който наистина си струва да бъде видян.

– А какво ще остане скрито за публиката?
– Хората може да не забележат някои дребни пропуски. Никога няма да видят, че някой от артистите е изморен. Зад кулисите ще остане и сценичната треска, и тичането на фигуристите, и търсенето на нечия шапка, и скъсаните ципове в последния момент преди излизането на леда… Тази привидна суматоха се дължи на факта, че участниците в представлението са толкова много – близо 60 души! Това е реалният брой артисти, които имат определени роли и задачи в самия спектакъл. А има и доста други, чиято работа остава скрита, защото са ангажирани предимно зад кулисите, при подготовката на шоуто. Всички те са професионалисти, отговарящи за пиротехниката, за декорите, за безопасността на акробатите… Цялата тази „машина“ трябва да работи много точно, в абсолютен синхрон, за да може всеки следващ номер да е на нужното ниво, да се запазят необходимите за „Кармен“ страсти и емоции. Така че зрителите няма да видят само онова, което е излишно, което би могло да им попречи да се отдадат изцяло на онзи спектакъл, заради който са дошли в „Арена Армеец“.

Компенсирате ли по някакъв начин липсата на онзи адреналин, който са ви осигурявали участията на европейски и световни шампионати по фигурно пързаляне?
– Повярвайте ми, не страдам от недостиг на адреналин. Разбира се, след края на активната спортна кариера и когато започвах да участвам в шоу програми на лед преди 10-12 години, ми се струваше, че духовната енергия е друга. Сега обаче в рамките на 365 дни имаме близо 200 представления. И слава Богу, че така си осигуряваме постоянен адреналин и непрекъснато вълнение. Изпотяваш се, ръцете ти се вледеняват, избива ти роса на челото, но трябва да излезеш и да се пързаляш пред публиката. И не е важно в каква физическа форма се намираш, защото това за хората няма значение, на тях им е абсолютно все едно. Те искат да гледат шоу. И главната ни задача е да покажем онова, заради което публиката е в залата.

Как си обяснявате факта, че ви наричат Човекът-късмет?
– Аз съм абсолютен оптимист! Вярвам, че винаги, навсякъде и във всичко ще успея!

– Знаете ли какъв е общият брой на медалите, които имате? Къде се пазят те сега?
– Ако ме питате къде е олимпийското ми злато, ще кажа, че сигурно е някъде в Санкт Петербург, в някоя кутия. Медалите бяха много важни до 2002-2003 г., когато наистина се борех на леда за тях. Сега основните ми награди са двете ми дъщери. И най-важното за мен е да имам здраво, стабилно семейство.

– Какво са за вас паданията – не само на леда?
– Както неведнъж ми повтаряше Татяна Анатолиевна Тарасова (известна треньорка по фигурно пързаляне, чийто възпитаник е и Алексей Ягудин – б.р.), без падане няма успех!

Как реагирате, когато ви молят да разкриете рецептата за успех? Има ли изобщо такава?
– На много пресконференции, когато ми задаваха подобен въпрос, отговарях: не ме питайте глупости! Ние сме много различни. Няма идеален съвет как да станеш шампион, да постигнеш успех. Най-главното е желанието да направиш нещо, да вдигнеш задните си части от дивана и да сториш всичко възможно, на което си способен.

Какво отговаряте на онези, които твърдят, че заради натоварена спортна кариера в миналото не сте имали истинско детство?
– Казвам им: приятели, но пък имам сегашно и бъдеще!

Роденият на 18 март 1980 г. Алексей Ягудин е известен фигурист, заслужил майстор на спорта в Русия. Титлите му са мечта за всички спортисти: четирикратен световен шампион (1998, 1999, 2000 и 2002), трикратен шампион на Европа (1998, 1999, 2002), олимпийски шампион от Солт лейк сити (2002), победител на Гран при финалите по фигурно пързаляне и т.н. След като слага край на активна състезателна кариера, участва в такива телевизионни предавания на OPT като „Звездь! на льду“ („Звезди на леда“), „Ледниковьш период“ („Ледена епоха“), „Лед и пламень“ („Лед и пламък“) и др. Играе една от главните роли в сериала „Горячий лед“ („Горещ лед“), излъчен през 2009 г. Става баща за първи път на 20 ноември с.г., когато олимпийската шампионка по фигурно пързаляне Татяна Тотмянина ражда дъщеря им Елизавета, а от 2 октомври 2015 г. се радват на още едно момиченце, което кръщават Мишел. Двойката сключва брак през февруари 2016 г. Заедно с бебето гостуваха в София през март м.г., когато с трупата на Иля Авербух представиха спектакъла „Парад на шампионите“. Благодарение на „Жокер медиа“, на 1 и 2 април публиката в зала „Арена Армеец“ ще има уникалната възможност да се наслади на „Кармен“ на лед.

Източник: в. Дума