Алексей Мешков: Със съвместни усилия ще можем да развиваме българо-руските отношения

Със съвместни усилия ще можем да развиваме българо-руските отношения. Няма да крия от вас, че преминахме през период, който беше предизборен в България и сега, когато новите власти и институции са сформирани, смело ще можем да дадем нов старт за развитие на нашите отношения, каза заместник-министърът на външните работи на Русия Алексей Мешков в интервю за Българското национално радио.

По отношение на енергийните въпроси между България и Русия, Мешков заяви: „Южен поток“ е голям европейски проект, който позволява в случай на неговата реализация да се открият хиляди работни места и в това число в България, който ще даде възможност гарантирано получаване на газ от Русия в държавите от Южна Европа. Затова аз смятам, че тази инициатива трябва да бъде обединяваща за нас. Аз вече посетих няколко държави, през които ще премине „Южен поток“ и те, трябва да ви кажа, чакат неговата реализация. Убеден съм, че „Южен поток“ има бъдеще, защото това е проектът, който реално отговаря на интересите на народите и държавите от ЮИЕ. Това е огромна инвестиция.

По думите на Алексей Мешков за новите работни места по проекта ще бъдат наети млади хора, които ще минат специална подготовка.

Не е тайна, че в много от държавите в Южна Европа има високо ниво на безработица и то предимно сред младите хора. И именно заради това „Южен поток“ е проект на бъдещето, създаващ възможност да се реализират в професионален план младите хора от Южна Европа, посочи още той.

Мешков коментира и позицията на ЕС по отношение на проекта.

Работа е в това, каза той, че както показва практиката, ако държавите през чиято територия се осъществява реализацията на подобен тип газов проект, проявяват решителност, то ще е възможно да се намери необходимата формула, която да не противоречи на Третия енергиен пакет. И едновременно с това да се намери възможност да се реализира този проект и той да стане рентабилен. Ако можехме да направим „Северен поток“ със същите държави от ЕС, защо тогава да не можем да направим сега и „Южен поток“.

По отношение на Украйна и източните й райони с проруско население, което не желае да бъде част от нея, Мешков каза: Принципно важно е да бъде прекратено убиването на хора и да продължи да действа режимът на прекратяване на огъня. В настоящия момент фактически завършва работа по така да се каже разместването на страните в буферната зона. Необходимо е да се върви по пътя на мирното урегулиране на вътрешно украинския проблем. И той може да бъде решен от самите украинци. Международната общност, в това число и Русия, могат само да помагат в този диалог, но да определят как да живеят самите украинци трябва да бъде решавано от самите тях. И затова от тази гледна точка е крайно необходим диалогът между Киев, Луганск и Донецк. Русия уважава суверенитета на Украйна, но принципно важно според Москва е Киев да разговоря със своите граждани.

Първият, които се намеси в украинските дела бе, както си спомняте точно преди година на Майдана, не някои друг, а не Русия, както и вие знаете. Знаете кой подкрепи антиконституционния преврат в Украйна. За Русия, украинците са братски народ и Москва иска мир, спокойствие и благополучие за тях. И всичко, което ние правим, правим по молба на международната общност и страните в украинския проблем. И още веднъж искам да се върна към главната си мисъл, че е необходимо да се спре кръвопролитието и е нужен диалог между страните в проблема в Украйна.Сега още повече че Луганска и Донецка области, които най-много пострадаха от бомбардировките по време на т.нар антитерористична операция, въпреки че там нямаше терористи. Хората в тези области страдат от студ и глад и трябва да започне възстановяването на тези региони. И още веднъж е важно да има мир, освен да се възстановяват тези региони, коментира заместник-министърът на външните работи на Русия Алексей Мешков.

Русия иска мир и работи за диалог и е за това да бъдат изпълнени договореностите в Женева през април месец с участието на украинските страни, както и ЕС и САЩ да започне реален и дълбок конституционен процес с участието на всички политически сили от всички региони в Украйна и да бъде изработена такава формула, която да може да избегнат кръга от кризи на всеки пет години, включвайки различни типове революции и контрареволюции. Но както и да искате да ги наричате това са си антиконституционни действия, които водят до нестабилност, допълни той.