Акробати представиха фигурно пързаляне под вода в подкрепа на олимпийците

Новосибирски спортисти от акробатичния отбор решиха да подкрепят руския отбор на Олимпиадата в Сочи, като представиха нов вид спорт – фигурно пързаляне под вода: двойка фигуристи изпълнява сложни акробатични елементи под вода. Те имитират фигурно пързаляне, само че, на на ледена пързалка, а на дъното на басейн, позовава се на съобщението на представителите на акробатичния отбор  ИТАР-ТАСС.

„Честно казано, идеята не е съвсем наша. Тя се появи, благодарение на един интернет-проект, а ние измислихме формат, който едва ли някой ще може да повтори: фигурно пързаляне под вода“, разказа създателят на проекта  Надежда Зайцева.

По думите на акробатите, трудностите започнаха в процеса на фотосесията. Да се правят акробатични елементи със задържан дъх с отворени очи и при всичко това на кънки, се оказа истинско изпитание дори за опитните спортисти. „Когато се гмурнахме с кънките под водата, веднага осъзнахме, колко е сложна тази задача. Първите два часа само се гмуркахме заедно с фотографа, за да свикнем да се държим правилно под водата, която непрекъснато ни изтласкваше на горе. Дори се наложи Иля да сложи специален колан с тежести, а на ръба на басейна приятели стояха в пълна готовност да ни спасяват в случай, че се наложи. Под водата нищо не се виждаше, позирахме така да се каже “на сляпо“, поясни Зайцева.

Разбира се, преди подводната фотосесия, спортистите бяха подготвили и репетирали всичките акробатични елементи на суша. За да направят тази уникална фотосесия, са потрябвали четири часа. Акробатите казват на шега, че са създали нов вид спорт.