Ако „Евровизия“ беше конкурс за песен

Дочакахме! Поли Генова класира България на престижното четвърто място на тазгодишната „Евровизия“. Страхотното изпълнение на „Ако любовта беше престъпление“ успя да подобри досегашния рекорд на страната ни, постигнат благодарение на впечатляващото представяне на Елица Тодорова и Стунджи през 2007 г., когато се класираха пети в песенната надпревара. Всъщност България си е номер 1 в Европа, ако се вземе предвид простият факт, че първите три държави – Украйна, Австралия и Русия, не са членки на ЕС.
Промяната в правилата на представянето на вота, а не на гласуването на зрители и жури, внесе интрига, която до последно държа в напрежение и участниците, и публиката на „Евровизия“. И добави към периодично появяващите се съмнения за политически вот и известна доза неразбория и хаос.

Уж за да стане финалът на шоуто по-атрактивен и същевременно по-експедитивен, най-напред бяха обявени точките, присъждани от експертното жури в 40 страни. Със сигурност някои почитатели на конкурса са се почувствали объркани, защото досега се съобщаваше обединеният вот, съставен от 50% от гласовете на зрителите и 50% – на специалните комисии. Та именно последните посочиха за победител в конкурса представителката на Австралия. Вече втора година всички се чудят защо континентът участва в европейската песенна надпревара, но тук отговорът е до болка очакван: защото може да си го позволи! Публиката обаче бе на по-различно мнение и класира пялата за Австралия корейка Дами Им на четвърто място. Сборът на точките, дадени от зрители и жури, й осигури втора позиция във финалната класация.

Всички тези врътки облагодетелстват едни и ощетяват други. Което със сигурност винаги се е случвало на „Евровизия“, но този път стана по-явно. Всъщност колкото и да се твърди, че вотът на публика и жури се взема предвид на равни начала, се видя как гласовете на зрителите имат капацитета да преобърнат каруцата, пардон, класацията. Така България от седмо място, дадено от експертната комисия, благодарение на пратилите есемеси се изкачи до четвърто. Русия пък от пета стана трета. Украйна обаче бе втора и според оценката на експертните комисии, и по мнение на платилите от собствения си джоб за изпратен глас. И се оказа, че две и две прави не четири, не дори и две, а… първо място.

Подобна еквилибристика с числата няма нищо общо с математиката, а според някои е чиста проба евровизионна геополитика. Сред преобладаващата тема за любовта в песните на участниците в тазгодишната „Евровизия“ личната изповед за трагедията с депортирането на кримските татари в съветско време, направена от украинката Джамала, наистина се открои. Но надали, ако България събере мъката от петвековното турско робство в песен, това ще трогне Европа.

Факт е обаче, че тазгодишното представяне на Поли Генова е най-доброто в цялата история на участието на България в „Евровизия“. Безпрецедентното ни класиране явно не трогна БНТ, щом след финала не бе направено пряко включване от Стокхолм. Вместо това телевизията-майка излъга големите зрителски надежди да види любимката си и пусна филма „Големите надежди“, и то повторение… Имайки предвид как страната ни стана домакин на „Детска Евровизия 2015“ (след абдикирането на победителя Италия), можем само да храним други надежди (неголеми) – че Украйна, Австралия и Русия ще се откажат да организират следващия конкурс, та да имаме поне някакъв шанс.

Автор: Альона Нейкова, в. „Дума“