Агент на украинската служба за сигурност бе задържан в Русия

В центъра за връзки с обществеността на ФСБ (Федералната служба за сигурност) на Русия в понеделник съобщиха за разобличаването и задържането на територията на страната на агент на украинската Служба за сигурност (СБУ), който е работил като преводач в мониторинговата мисия на ОССЕ в Украйна. Според информация на ФСБ, 32-годишният Артьом Шестаков е събирал информация за украинските спецслужби, предаде „Интерфакс“.

ФСБ е установила, че през лятото на 2015 г., работейки като служител в мисията на ОССЕ в Луганск, Шестаков е бил вербуван от агентурния апарат на СБУ под псевдонима „Свагор“. Той е изпълнявал задания на киевските спецслужби на територията на ЛНР като редовно е посещавал органите на властта в републиката и дислокацията на въоръжените подразделения.

През есента на 2015 г. агентът започнал да действа още по-мащабно. По нареждане на украинското разузнаване е предавал информация за маршрутите на движение и автомобилите на лидера на казачеството Дремов, който по-късно е убит от киевските спецслужби.

„Показанията и документите ясно показват, че украинските спецслужби, използвайки незаконно мисията на ОССЕ, се занимават на територията на ЛНР със събиране на информация от военен характер и организират диверсионно-терористични актове“, подчертаха от ФСБ на Русия.

От службата заявиха още, че СБУ игнорира правилата на международното право. Съгласно действащото законодателство, заради това, че Шестаков не е нанесъл вреди на Русия, той ще може да се върне в Украйна. Забранява се обаче, връщането му на територията на Руската федерация.