АвтоВАЗ ще прави двигатели за Renault

Най-големият руски автомобилен производител АвтоВАЗ ще започне производството на ново поколение двигатели, които ще се използват от моделите на партньора в алианса – френския производител Renault.

Това съобщи вицепрезидентът на руската компания Халард Грюбел, цитиран от Auto.mail. „Съвместно с алианса започнахме нов проект, който предвижда използването на нашите двигатели в автомобилите Renault. За целта нашите инжнери разработват двигател от напълно ново поколение – 1,4 EVO, като той разполага с турбина и отговаря на всички стандарти”, обясни Грюбел.

Идеята на използването на еднакви двигатели от двата производителя е да се намали стойността на автомобилите. Все още не е ясно на кои автомобили на Renault ще може да се поставя новия мотор, но като се има предвид, че всички агрегати на АвтоВАЗ са предвидени за бюджетни модели, то най-вероятно те ще бъдат предлагани за Sandero и Logan.

В Европа тези автомобили се продават под марката Dacia, но в Русия са част от гамата на Renault. В АвтоВАЗ вече имат опит в тази насока, след като от пролетта на тази година комбито Lada Largus, което всъщност представлява Renault/Dacia Logan MCV, се предлага с нов 1,6-литров бензинов мотор с 87 к.с. Руската компания готви и още един нов агрегат за модела – отново 1,6-литров, развиващ 106 к.с.

Според новия президент на руския производител – Никола Мор, новите двигателище бъдат предназначени не само за моделите на Renault, продавани на местния пазар, но и за чужбина. Проекта по тяхното създаване се ръководи друг французин – Франсоа Гужон, който оглави департамента „Силови агрегати” на АвтоВАЗ.
Източник:  Actualno.com