Австрийският президент нарече „глупост“ санкциите срещу Русия

Ожесточаването на санкциите на Европейския съюз срещу Русия би било „глупава и вредна“ стъпка. Това заяви президентът на Австрия Хайнц Фишер в интервю за австрийската информационна агенция АПА.

„Гледната точка, че санкциите могат да бъдат ожесточавани до тогава, докато Русия не отслабне до толкова, че да може да бъдат достигнати желаните политически цели, според мен, е погрешна и вредна“, заяви Хайнц Фишер. По думите му, „руската икономика има определен запас от стабилност“. „Но санкциите за нея са се превърнали в осезаем проблем и продължават да остават такъв“, отбеляза Фишер. Той е убеден, че „тежката икономическа криза в Русия ще създаде повече проблеми, отколкото ще може да реши“.

Австрийският лидер също смята за несправедлива гледната точка на Запада, който вини за всички украински беди само Русия. „Разбира се, би било недалновидно и неприемливо от историческа гледна точка да се смята, че сегашният конфликт е обоснован само от грешките на руската страна, а Европа и другите участници не са допускали грешки“, каза Фишер.