Австрийският министър: Само 20 на сто от бежанците са сирийци

Вдигането на ограда от страна на Словения по границата й с Хърватия е необходима мярка. Това каза австрийският министър на външните работи Себастиян Курц. Според него трябва да се попречи на онези хора, които нямат право на убежище да достигнат до Централна Европа. Само 20 на сто от бежанците са сирийци, а не 100 процента.

Военните бежанци не са най-голямото ни предизвикателство, а онези, които в момента виждат възможност да се доберат до Европа, каза още австрийският дипломат. Тези, които нямат право на убежище в идеалния случай не трябва да пътуват повече от Гърция, подчерта Курц и призна, че това нещо за съжаление не става в момента и поради тази причина те трябва да бъдат спрени на Шенгенската граница.

Министърът изрази готовност Австрия да помогне на Словения, ако тя има нужда и се стигне до по-голям мигрантски натиск. Словенският министър на външните работи Карл Ерявец вчера посети Виена и информира властите за мерките, които взе неговото правителство по границата с Хърватия. Според него става въпрос за заграждения, които ще позволят контрол на бежанската вълна и че това не означава затваряне на границата. Става въпрос за регистрация и проверка на хората дали те имат право на убежище, каза още Ерявец. 

Източник: БГНЕС.