Австрийският външен министър: ЕС попадна в опасна зависимост от Ердоган

Евросъюзът реши да прехвърли част от отговорността за бежанците върху Турция, за да не си цапа ръцете, и така Анкара получи прекалено много власт. Това смята австрийският външен министър Себастиан Курц, предаде РИА Новости.

„Трябва да предадем на Турция само тези задачи, за които участието на турската страна е абсолютно необходимо, заяви Курц. Но когато ЕС предава на Анкара задълженията по охрана на общите граници, възниква огромна зависимост, която според мен е изключително опасна“, посочи Курц в интервю за германския вестник Die Welt.

По думите му, много политици се опасяват, че контролът върху граничните зони не би избегнал случаи на проява на насилие. Но ЕС не може просто да прехвърли тази „мръсна работа“ на Турция, за да не се цапа. Така или иначе ситуацията с бежанците няма да мине без „грозни сцени на жестокост“, отбелязва Курц.

Сътрудничеството с Анкара е най-важният елемент от миграционната политика на германския канцлер Ангела Меркел, но Турция не прави никакви реални опити да урегулира кризата.

Според Курц, турският президент Реджеп Таийп Ердоган използва споразумението с ЕС като допълнителен лост за влияние върху Европа.

По-рано Еврокомисията одобри създаването на специален фонд за бежанците в Турция в размер на 3 млрд. евро. Самата ЕК отпуска 500 млн. евро, а останалите 2,5 млрд. предстои да бъдат събрани от страните-членки на ЕС.

По последни данни на граничната агенция „Фронтекс“ през първите 10 месеца на 2015 г. на територията на ЕС са влезли около 1,2 млн. мигранти. ЕК посочи, че това е най-голямата миграционна криза след края на Втората световна война.