Австралийска туристическа фирма предлага почивки в Крим

Австралийската туристическа компания Gateway Travel със седалище в Сидни от тази година започна да предлага на клиентите си екскурзии и почивки в Крим. Това разказа пред ТАСС ръководителят на компанията Антонина Кислякова.

По думите й това решение не е свързано с политически причини, и компанията го е приела единствено поради делови съображения предвид възникналото търсене именно на такива почивки.

„Ние предлагаме на клиентите си едноседмични почивки в Крим от май до октомври тази година, – разказа Кислякова. – Интерес към тях вече проявяват не само жителите на Австралия, но и на Канада, които също искат да посетят Крим“.

Внимание на това вече е обърнал и украинският посланик в Австралия Микола Кулинич. Той изпратил на външния министър на страната писмо, в което изразил протеста си срещу това начинание. Дипломатът счита, че подобни туристически пакети са „нарушение на позицията на международната общност, в това число и на Австралия, на украинския суверенитет над Крим“. Посланикът също така изразил тревога по повод сигурността на австралийците при подобни пътешествия.

„Ние също получихме писмо от посланика, – съобщи Кислякова. – Смятам, че не е работа на посланика да се намесва в това как се води бизнес в Австралия. Искам да подчертая, че ние изобщо не се занимаваме с политика, изхождаме единствено от търсенето на подобни почивки и не нарушаваме никакви закони при организирането им“.

Министерството на външните работи на Австралия „съветва австралийците в дадения период да не пътуват в Крим“. Кислякова подчерта, че служителите в компанията й задължително предупреждават желаещите да почиват в Крим за тези препоръки на външнополитическото ведомство. „Ние непременно включваме това уведомление в пакета от документи, който предоставяме на нашите клиенти“, съобщи още тя.