Абсурд по украински: Съгласни сме с цената за газа, но няма да платим

Поредният кръг от тристранните преговори за доставките на газ за Украйна в Брюксел на практика приключи без резултат, пише «Гласът на Русия». Киев е съгласен с цената – 385 долара за хиляда кубически метра, но не е готов да плати.

Следващият кръг от преговорите е насрочен за 29 октомври. В същото време, пълномощията на еврокомисаря по енергетиката Гюнтер Йотингер, който вече половин година посредничи в преговорите по газа и е запознат с всички детайли на проблема, изтичат на 31 октомври.

На преговорите Киев продължава да се занимава с активно изнудване за газа. Той ту иска от „Газпром“ предплата за още не транспортирания газ, ту настоява, че някакъв посредник да започне да купува газ направо на границата с Русия, а след това да го продава на Украйна, ту обвинява „Газпром“ в нарушаване на договорните задължения, ту заплашва с „реверсивни доставки на газ“ или прекъсване на транзита „заради непреклонността“ на Русия. По принцип Москва дори е съгласна да доставя газ през зимния период, при гарантиране на изплащането на дълга на вноски. Но за тази цел Киев трябва да направи авансово плащане в в размер на 1,6 милиарда долара за доставките през ноември и декември.

„Обещават ни да платят, но никой не дава никакви правни гаранции и отново не казват откъде ще дойдат парите“, заяви след срещата руският министър на енергетиката Александър Новак.

„Не е напълно ясно дори и количеството газ, което ще е нужно на Украйна в рамките на режима на предплащане за ноември-декември тази година. И, най-важното, не е решен въпросът с плащането на тези текущи доставки. Украйна не е потвърдила източниците си на финансиране. Еврокомисията също така не потвърди източниците на средства, които биха могли да бъдат отпуснати от Брюксел”, заяви Новак.

„За пореден път се опитват да ни накарат да платим за „Площада на независимостта“ и цялото киевско правителство“ , каза ръководителят на „Газпром“ Алексей Милер.

„Позицията на Русия бе обявена още в Милано от нашия президент Владимир Путин. Той каза, че ние няма да поемаме нови задължения по финансирането на Украйна. Също така няма да се разглежда въпроса за това, газът за Украйна ще се закупува от някакъв европейски посредник на границата между Русия и Украйна”.

Илюзиите за газа на киевските власти ясно се проявиха в изявленията на украинския министър на енергетиката Юрий Продан. След преговорите, той заяви пред журналисти, че украинската страна „приема договорената цена за зимния период“, а през лятото тя ще бъде много по-ниска. Руският министър на енергетиката Александър Новак отговори на това, като каза, че никаква лятна цена и никакви летни доставки не са били обсъждани в Брюксел, тъй като все още не са решени проблемите с украинския дълг, предплащането, и, въобще, източника на средства.

Сега от ЕС се опасяват, че Киев, както това вече се е случвало, през зимата просто ще започне да краде руски газ, пише още „Гласът на Русия”. Това вече се случи през декември 2009 г., когато „Нафтогаз“ започна да краде газ, предназначен за България, Словакия, Унгария и Сърбия и едва не замрази тези страни.