Цар-пушка: как всъщност е стреляла

Всеки жител на Русия по време на екскурзия в Московския Кремъл, със сигурност, е видял два уникални исторически артефакта – Цар-пушка и Цар-камбана. При това екскурзоводът сигурно е твърдял, че камбаната никога не е звъняла, а оръдието не е стреляло. Това не е истина. Веднъж е бил направен изстрел от Цар-пушка, въпреки че от гледна точка на военната наука тя никога не е била артилерийско оръжие.

Оръдие за царя

Въпреки факта, че в наши дни Цар-пушка се смята за бутафорно оръдие, то е било направено през 1586 г. по заповед на цар Фьодор Иванович за отбраната на Москва. Създател на гигантското оръжие, или по-точно на цевта му, е бил леярят от оръжейния двор Андрей Чохов. За 18 години работа като оръжейник този талантлив майстор е изработил много уникални оръжия, сред които Цар-пушка се оказало най-грандиозното. Теглото му било 39 310 килограма, с дължина на цевта 5,4 метра и калибър 890 мм. Тъй като страховитото оръжие било предназначено за защита на Москва, от момента на създаването си до 1706 г. цар-пушка е изпълнявала военната си служба на укрепленията на Китай-Город. Впоследствие я преместили в двора на Арсенала, а след това на Ивановския площад в Московския Кремъл.

Цар-мортира

Това, за което екскурзоводите са прави, е, че гюлетата и лафетът на Цар-пушка наистина са направени много по-късно и са бутафорни. Работата е там, че Цар-пушка всъщност е мортира, която никога не е била монтирана при стрелба върху лафет, а са я вкопавали в земята, укрепвайки я с дървени трупи. Най-често този тип оръжие се е използвало при щурм на крепости или за тяхната отбрана. Лафетът за Цар-пушка е направен през 1835 г. по скица на Александър Брюлов, когато било решено оръдието да бъде поставено на Ивановския площад като украса. Гюлетата били отлети в завода на Берд в Санкт Петербург. Всяко едно тежи около два тона. Според изчисленията на експертите, ако Цар-пушка бъде заредена с тези метални гюлета и се изстрелят, то цевта ѝ ще се пръсне и лафетът ще се разпадне. Това не е изненадващо, тъй като по време на създаването на това оръжие се предполагало, че от него ще бъдат изстрелвани каменни гюлета с тегло около 800 килограма, докато самото оръжие е укрепено в земята, така че откатът от изстрела да се отблъсква от нея. На ден от такова оръдие можело да се правят не повече от шест изстрела.

Оръжията на страшния цар

Най-интересното е, че по време на управлението на Иван Грозни, извършил много военни кампании, били излети 11 такива оръдия. Използвали ги при превземането на Казан и Астрахан, както и във военните кампании срещу Швеция, Полша и Литва. Сред предшествениците на Цар-пушка могат да се споменат Кашпировото оръдието с тегло 19,65 тона и „Паунът“ с тегло 16,7 тона. Тези оръжия са били активно използвани по време на обсадата на Полоцк от войските на Иван Грозни за разрушаване на градските стени.

Трябва да се отбележи, че според легендата веднъж все пак е стреляно от Цар-пушка… с пепелта на Лъже-Димитър. Между другото, единичният изстрел от Цар-пушка бил потвърден от експерти, които изследвали цевта на Цар-пушка по съветско време. Но учените не могли да кажат кога точно е бил направен изстрелът. Според тях това е било много по-рано от Смутното време. Най-вероятно изстрелът е бил направен малко след отливането на оръжието в оръжейния двор, за да бъде тествано, преди да бъде монтирано в Китай-Город. В същото време фактът, че оръдието никога не е участвало в битки, се обяснява единствено с отсъствието на военни действия в близост до градските стени през годините на бойното му дежурство, а не с професионална непригодност, както е прието да се смята днес.

Източник: Царь-пушка: как на самом деле она стреляла

© Русская Семерка russian7.ru