Три комети: какви мистични събития са се случили в СССР малко преди началото на войната

Със сигурност мнозина си спомнят добре познатия знак, който се смята за предвестник на войната – това е небивала реколта от гъби. Това явление се е случило и малко преди началото на Великата отечествена война. Но и много други мистични събития са се случили преди нападението на Германия срещу Съветския съюз.

Реколтата от гъби

Мнозина вярват, че преди всяка война непременно се случват събития, които са предвестници на бъдещи скърби. Въпреки известната мистика на подобни вярвания, такива явления всъщност са се случили малко преди началото на Великата отечествена война. И така, ако се вярва на автора на книгата „Грешката на Сталин: първите 10 дни на войната“ Константин Плешаков, през есента на 1940 г. е имало небивала до тогава реколта от гъби. Имало толкова много гъби, че не успявали да ги събират. На мястото на събраните гъби невероятно бързо се появявали нови. При това, това не били само лисички или гълъбки, но и царете на гората – манатарки. Според Плешаков всеки един в Съветския съюз знаел, че богатата на гъби година предвещава само едно – война.

Трите комети

Появата на комети също от древни времена се счита за лоша поличба. М. И. Шахнович, авторът на публикацията „Верни и суеверни поличби“, твърди, че според народните вярвания кометите предвещават война, глад и болести. Известно е, че малко преди избухването на Отечествената война от 1812 г. почти всеки ден се е появявала „комета с огромна, ярко блестяща опашка“. Тази комета е спомената и от Лев Толстой в романа му „Война и мир“. А пък няколко седмици преди нападението на нацистка Германия срещу Съветския съюз през 1941 г., гражданите имали възможността да наблюдават три комети в небето. Първата се появила на небосклона на 17 януари, втората на 25 февруари. Третата комета се появила точно 10 дни преди германците да преминат съветската граница, на 12 юни 1941 година.

Масовото измиране на птици

Масовото измиране на птици също винаги е пораждало у хората лоши мисли. Както пише Юрий Подолски в публикацията „Мистика на катастрофите“, през пролетта на 1941 г. подобно явление било регистрирано в Ленинградска област. Тогава загинали огромно количество черни бързолети. Според Подолски мъртвите птици лежали навсякъде: по полета и поляни. Вестник „Ленинградска правда“ се опитвал да вразуми хората, убеждавайки ги, че смъртта на птиците е причинена не от мистични причини, а от банална липса на храна. Уж бил намалял броят на насекомите през този период. Въпреки това съветските граждани не били убедени от аргументите на пресата. Мнозина вярвали, че смъртта на птиците е предвестник на някакво ужасно бедствие. За съжаление това се оказало вярно.

Проклятието на Тамерлан

Ако се вземат предвид последвалите събития, проклятието на Тамерлан също се оказало вярно. През юни 1941 г. съветски учени започнали отварянето на гробницата на легендарния завоевател. Операторът Малик Каюмов, който снимал това историческо събитие, се заговорил с местните жители по време на обедната почивка, които твърдели, че гробът е бива да се отваря, в противен случай ще избухне кървава война. Според Валери Володченко, автор на книгата „Маговете на трона: от Рюрик до Сталин“, Каюмов успял да се срещне с Георги Жуков и да му предаде пророчеството. Чрез Жуков Йосиф Сталин също разбрал за проклятието. Когато вождът разбрал за това, побързал да върне останките на Тимур. Те били погребани отново през декември 1942г. Няколко дни по-късно станала ясна неизбежността на победата на Червената армия в битката при Сталинград, която бележи повратната точка в хода на войната.

Автор:Юлия Попова

Източник: Три кометы: какие мистические события произошли в СССР незадолго до начала войны

© Русская Семерка russian7.ru