Тайната на езеро Светлояр: къде е изчезнал Китеж-град

Едва ли някое друго езеро в Русия е по-важно за свещената история на страната от езерото Светлояр. Именно там, според легендата, някога се е намирал свещеният град на славяните, който по време на монголо-татарското нашествие се е разтворил във въздуха.

История на легендата

Според официалните данни езерото Светлояр, което е близо до село Владимирское в басейна на река Лунда, е с площ 12 хектара, дължина 210 метра и ширина 175 метра и е включено в списъка на езерата на Русия с „голямо естетическо значение“. От въздуха езерото изглежда като напълно равен кръг, чиито брегове сякаш са очертани с пергел. Смята се, че ако праведен човек се доближи до бреговете на езерото, върху него се спуска гъста мъгла. В нейните млечни облаци пред човека се появява небесният град Китеж. От главните порти на града излиза старец, който го кани да влезе и да остане там завинаги. Това са местни предания. Много искрено вярващи разказват, че когато са посещавали езерото, са чували звуците на камбаните на църквите на прекрасния град, идващи от дъното. За първи път за град Китеж става известно от древния летопис „Китежски летописец“. Според легендата през XIII век ордите на Бату стигнали до Нижни Новгород. Близо до съвременния град Городец се състояла битка с войските на княз Юрий Всеволодович. Битката била загубена и князът по горските пътеки заедно с охраната си тръгнал за тайния град Китеж, в който се пазели древните свещени знания за славяните. Според легендата в града живеели мъдреци и магьосници, които пазели древни книги с вековна мъдрост. Но князът не успял да стигне до града, предател издал тайния път. Юрий Всеволодович бил убит от татарите и враговете стигнали до град Китеж.

Чудото

Когато татарите обградили града, според легендата, мъдреците и магьосниците, които живеели там, произнесли древно заклинание. Градът се изпарил във въздуха и на негово място се образувало идеално кръгло езеро. Според друга легенда жителите на Китеж отправили молитва за спасение към Божията майка. Тя слязла от небето, докоснала с единия си крак камъка до главната порта на града и хвърлила прозрачен небесен воал върху него. В този момент градът изчезнал. На негово място се образувала дупка, която бързо се напълнила с вода, идваща от дълбините на земята

Търсенето на Китеж град

Не е изненадващо, че много изследователи и учени са се опитвали да проверят истинността на древната легенда. През 19 век студенти от Казанското училище дошли на езерото, слагайки начало на търсенето на невероятния град. Вярно е, че те не намерили нищо достойно за внимание, тъй като бреговете на езерото били буквално наводнени от многобройни поклонници, пречещи на изследванията. По време на по-късните експедиции на В.В. Докучаев се оказало, че езерото е от карстов произход. Този факт говори в полза на факта, че на дъното му наистина може да има пропаднал град или манастир. Още повече, че при относително малкия си размер, езерото е невероятно дълбоко – 29,2 метра. Освен това е възможно езерото да има фалшиво дъно и всъщност да е по-дълбоко. Експедицията на списание „Смена“, проведена през съветските години, установила, че „басейнът на езерото се намира на пресечната точка на дълбоки разломи в земната кора, което е довело до слягане на скалите и образуване на езеро на това място. Косвена причина за този процес може да е земетресението през 1596 г., което било отбелязано в Нижни Новгород“. Няколко поредни години езерото било изследвано от членовете на експедицията, организирана от „Литературная газета“.

Светлояр посреща с чудеса

За да провери надеждността на легендите, надвиснали над водите на езерото, авторът на материала през 2003 г. лично тръгва на експедиция със снимачния екип на компанията „Грань“. Най-удивителното е, че почти всички чудеса, приписвани на езерото, били потвърдени. Когато членовете на експедицията, оставяйки колата на пътя, тръгнали през гората към езерото, се чули няколко камбанни звъна. Звънът напомнял за „корабни камбани“. Въпреки това, когато членовете на снимачния екип стигнали на брега на Светлояр, не били намерени никакви камбани, които биха могли да бият. Църквата на брега на езерото била заключена и нейните камбани не можели да бият. На висок бряг близо до храма имало голям камък. На повърхността му била отпечатана следа от бос крак на жена. Сякаш някоя девойка бе потопила крака си в камък, мек като пластилин. Изглеждало, че легендата за Божията майка, слязла от небето, за да спаси града от татарите и стъпила върху камък, е вярна. Забележително е, че около езерото имало мостове, по които няколко възрастни хора се придвижвали на колене. Според легендата на всеки, който пропълзи три пъти около езерото на колене, ще се сбъдне най-съкровеното желание. Най-интересното е, че членовете на експедицията, решавайки да проверят тези думи на практика, се убедили в тяхната достоверност, желанията на всички членове на снимачния екип наистина се сбъднали. Но най-голямото чудо се случило на разсъмване. Щом слънцето озарило лагера, в лъчите му се появил мираж на купола на храма. Когато членовете на експедицията се опитали да го заснемат фотоапарати и кинокамери, цялото електронно оборудване спряло да работи. Успели да направят снимка само със стар фотоапарат с лента. На снимката се виждат слънчеви лъчи, събрани в конусовиден купол над водите на езерото. Когато експедицията напускала езерото, загадъчните „корабни камбани“ прозвучали отново. Колкото и да е странно, но наистина се случват чудеса на езерото Светлояр, авторът на материала може лично да потвърди това!

Източник: Тайна озера Светлояр: куда пропал Китеж-град

© Русская Семерка russian7.ru