Старозагорските русофили почетоха паметта на ген. Столетов

На 14 ноември 2021 година се навършиха 190 години от рождението на ген. Николай Григориевич  Столетов. По този повод Национално Движение Русофили отпечата книгата на писателя Николай Тодоров, роден в с. Черганово, Старозагорска област.  За съжаление, поради противоепидемичните мерки, старозагорските русофили нямаха възможност да отбележат тържествено на тази дата паметта на генерал Столетов, както и да изкажат уважението си към своя земляк писателя Николай Тодоров. Но всеки от нас, който прочете тази книга, не може да не отбележи, че стилът на писателя завладява със своето достъпно човешко описание на историческите факти и най-вече на самия генерал Столетов, този изключителен човек – изследовател, мъдър и талантлив военен стратег и командир, разузнавач, дипломат. Човек, който даде сърцето си за българското опълчение, за България, за свободата ѝ от османско владичество.

Ето как предава писателят думите на тогавашния уезден управител на Кишинев Иван С. Иванов за отношението на ген. Столетов към българските опълченци: „Грижите на този човек за Опълчението нямат предел. Той е предан на него целият с тялото и душата си и живее само с мисълта за неговото увеличение”. В заповедите опълчението фигурира като Почетен конвой на Негово Величество, като авторът го описва така: „… изправени глави, изопнати гърди, в очите пламък, който сякаш може да запали света. Те не носеха георгиевски знамена, те нямаха бойни традиции и ордени, славата ги очакваше тепърва по полетата и върхарите на поробеното им Отечество”. И думите на Царя: „Имат юнашки вид!” Това беше първата оценка на труда на Николай Григориевич Столетов за обучението на българските доброволци, на техните денонощни старания, на войнишката им воля…”

Не може без голямо вълнение да се чете за деня на предаването и освещаването на Самарското знаме на 18 май 1877 година в Плоещ, за боевете за Стара Загора, за спасяването на Самарското знаме от младия подп. Калитин с цената на своя живот, за страданията на мирното население на Стара Загора, за всичките усилия на ген. Столетов българското опълчение да се превърне един ден в редовна българска армия с непобедимото си Самарско знаме.

Книгата беше тържествено подарена с много признателност за съвместната дейност в областта на популяризирането на руския език и култура на НЧ „Св. Климент Охридски” в лицето на неговия председател – големия патриот на България и русофил д-р Иван Аяров, на кмета на община Стара Загора г-н Живко Тодоров, на секретаря на Областния съвет на Съюза на ветераните от Втората световна война г-жа Николина Танева, на журналистката от БТА в Стара Загора г-жа Румяна Лечева, на  екипа на TV Zagora, на ТВ Стара Загора, на г-жа Йовка Николова – главен редактор на вестник „Старозагорски новини”, която тази година на 1 ноември беше удостоена с почетното звание „Будител”. Книгата бе подарена на читалища и библиотеки, на редакциите на старозагорски вестници и телевизионни студиа, с молба всеки от тези колективи да направи свой очерк или предаване, с които да донесе до читателите и зрителите информацията за ген. Столетов и 190-тата годишнина от рождението му.

Страната е обхваната от изборни страсти, но все пак, който иска да намери верния път към бъдещето, не е зле да се обръща понякога към историята и нейните велики личности.

 

Ирина Минева – председател на Обл. съвет на НД русофили, област Стара Загора