Сребърният пръстен на Русия. Ненецки автономен окръг – гр. Нарян-Мар

Червен град – така звучи Нарян-Мар в превод от ненецки език – административен и културен център на Ненецкия автономен окръг.

Град Нарян-Мар е разположен в Северния полярен кръг, в долното течение на река Печора. Нарян-Мар не е свързан с „континента“ с авто или железопътна линия. До града се стига само със самолет или по зимен автомобилен път.

На 10 март 1935 г. селището Нарян-Мар в Ненецка област е преобразувано в град Нарян-Мар.

Столицата на Ненецки автономен окръг въпреки своето географско положение ­е красив, модерен северен град, който променя своя облик, без да губи своята самобитност. Икономиката на града се основава на добив и преработване на нефт.

В Нарян-Мар има много забележителности. Емблема на града е сградата на областната главна поща – дървено, двуетажно здание, украсено с конусовидна кула.

Наблизо има още един архитектурен паметник от регионално значение – сградата на администрацията на Ненецкия автономен окръг.


Една от основните забележителности на Нарян-Мар е Богоявленският събор – дървен катедрален комплекс, наподобяващ шедьоврите на древноруското строителство

До него се намират камбанария в същия стил и неделно училище.


В Нарян-Мар се намира Ненецкият краеведски музей. Колекциите на музея включват над 32 хиляди предмета.

Най-ценната в експозицията е колекцията на ненецката етнография, отразяваща материалната и духовна култура на коренното население на европейската тундра от края на XIX и началото на XX век.

Църквата „Свети Николай чудотворец“- малкият необичаен храм е украшение на града.

На територията на местната религиозна организация „Старообрядческая поморская община г. Нарьян-Мара“ е поставен паметник на  протойерей Авакум – идеолог и най-виден деец на старообрядчеството в периода на неговото възникване.Той е бил в изгнание в Пустозерск, където е бил изгорен.

В самия център на град Нарян-Мар, в старинното имение „Къщата на Шевелеви” се намира Историко-културният и ландшафтен музей-резерват „Пустозерск”.

Музей на историята на първия руски град в Арктика – Пустозерск.  Основан е през 13 век при Иван III, но най-голяма слава е придобил като място на изгаряне на старообрядците: протойерей Авакум и неговите другари. През следващите векове градът постепенно е в упадък. В средата на миналия век го напускат последните му жители. През 1991 г. Пустозерск е признат за археологически паметник с федерално значение. В музея има постоянна експозиция „Северната къща, нейният вид и душа“ (традиции, живот и занимания на жителите на Пустозерск, края на XIX – началото на XX век. 

Паметник на подвига на участниците в елено-транспортните батальони

По време на Великата отечествена война от Ненецкия автономен окръг на Карелския фронт са били изпратени над 600 ненци-еленоводи и над седем хиляди елени.

Техните задачи включвали евакуация на ранените, доставка на боеприпаси и провизии. Общо с помощта на елени са евакуирани 10142 ранени войници от предната линия на фронта и от дълбокия тил на врага. Батальоните на елените са превозили 8 000 войници и 17 хиляди тона боеприпаси до фронтовата линия.

Скулптурата изобразява войник от елено-транспортния батальон с елен и куче в диска на полярното слънце.

Източник:

http://www.visitnao.ru/chem-zanyatsya/aktivnyy-turizm/naryanmar-krasnyy-gorod-tundry-peshekhodnyy-marshrut/

http://www.visitnao.ru/chto-posmotret/naryanmar/naryanmar-gorod/

http://www.visitnao.ru/chem-zanyatsya/kulturnopoznavatelnye-tury/obychai-i-traditsii-etnograficheskaya-programma-v-nenetskom-chume/