Русия отбеляза края на Руско-турската Освободителна война

На 22 септември в село Сахарово, до град Твер, се състояха тържествени мероприятия, посветени на 145 годишнината от края на Руско-турската Освободителна война,195 годишнината от рождението на генерал-фелдмаршал Йосиф Владимирович Гурко, Деня на Преподобния Йосиф Волоцки, 15 годишнината от откриването на Музея на Йосиф Гурко.
Протоиерей Генадий (Улянич) проведе празнична литургия в храма на Св. преп. Йосиф Волоцки, след което, пред паметника на генерал-фелдмаршал Гурко се състоя честване на 195 години от рождението му. Приветствени изказвания направиха Извънредният и пълномощен посланик на Република България в Руската Федерация Атанас Кръстин, председателят на попечителския съвет на обществената организация «Асоциация и развитие на българската култура» Здравко Димитров, кандидатът на историческите науки и аташе в Историко-документалния департамент на МВнР на Русия Надежда Воробьова.

 

Приветствие от името на председателя на Национално движение «Русофили» Николай Малинов прочете режисьорът Владимир Щерянов, член на Националния съвет на движението.
В Дома на културата в Сахарово се състоя конференция на тема «Руско-турската Освободителна война 1877-78» и празничен концерт.
Организацията на тези мероприятия е дело на Отец Генадий (Улянич), който е настоятел на храма на Св. преп. Йосиф Волоцки. Именно той е човека, който основа музей в имението на генерал-фелдмаршал Гурко Сахарово и възстанови паметта за него.
Както отбеляза старшият научен сътрудник във Владимиро-Суздалския музеен комплекс и директор на Дома музей на братя Столетови, мероприятията, свързани с тази велика война стават все повече. «Само преди месец в Самара се състоя петият Международен фестивал «Самарско знаме», в който от името на НД «Русофили» участва Владимир Щерянов. Беше показан неговият документален филм «Скобелев. Белият генерал». Сега предстоят мероприятия в Рязан и Рязанска област, свързани със 180 годишнината от рождението на генерал Михаил Скобелев, както и наше мероприятие в Дома музей на братя Столетови в град Владимир. И всичко това в продължение на месец и половина» – каза господин Харитонов.

Автор: Владимир Щерянов