Завръщам се в Родината си с чувство на изпълнен дълг

Посланикът на Русия в България Н. Пр. Анатолий Макаров пред „Труд“

Преди четири и половина години Н. Пр. Анатолий Макаров оглави посолството на Руската федерация в България. През мандата му имаше активни контакти между двете страни, но и не толкова приятни епизоди, като изгонването от София на няколко дипломати на Москва. Или пък остри реплики от страна на българските власти към руските, като критиките към задържането на опозиционера Алексей Навални. С какво ще запомни мандата си в България, какви спомени от нашата страна ще отнесе в родината си, какво би пожелал на наследничката си на посланическия пост Елеонора Митрофанова – на тези въпроси отговаря посланик Макаров в прощално интервю преди отпътуването си.

– Г-н посланик, кои са най-запомнящите се моменти от мандата Ви в България? 
– По време на контактите с ръководството на вашата страна неведнъж съм казвал, че за почти 45 години, през които съм на дипломатическата служба, най-интересното и комфортно място за работа е именно България. Убеден съм, че истинското u богатство е не само удивителна природа, величествените Стара планина, Рилски и Родопски вериги, зелените ливади на Тракийска и Дунавска низини, топлото и красиво черноморско крайбрежие, а преди всичко хората, които живеят тук. Имал съм възможност да посетя почти всички кътчета на България и всеки път бях в най-висока степен впечатлен от искреността, откритостта и добродушието на българите, от топлината, с която ме посрещат, от тези добри думи, които те казват по отношение на моята Родина.

Народите ни имат общи духовни ориентири – емблематични събития в съвместната ни история, православие, славянски език, преданост към традиционни християнски семейни ценности. Тези категории не се измерват в пари. Върху това, което ни обединява, не могат да повлияят нито конюнктурни интереси на отделни политици, нито натрапвани „модни“ течения. Опитът ми в България показва, че външните усилия за разрушаването на многовековните връзки на двата братски народа ще се изправят пред решително съпротивление на мнозинството българските граждани.

Лично за мен най-яркият пример за това е провеждането на празничните мероприятия по случай 140-ата годишнина от Освобождението на България от османското иго в резултат на Руско-турската война (1877-1878 г.) Качвайки се на Шипченския проход на 3 март 2018 г., незабравимо впечатление ми направиха хиляди хора, които пеша, заедно с целите си семейства, със знамената на България и Русия, вървяха към Паметника на Свободата. Те поздравяваха руската делегация, предаваха думи на благодарност, уважение и признателност към Русия. Беше една изключителна и незабравима атмосфера на всеобща радост и въодушевление. Искрено беше, истинско беше.

Каквото и да казват, Русия в сърцата на българите, както и България в сърцата на моите съотечественици, заема едно специално място. Така е било, така е в момента, и, убеден съм, така ще остане занапред.

– Проекти на Русия в България – като този за атомна централа или за газопровод, продължават да срещат трудности в реализацията им. Очаквате ли санкциите на САЩ срещу „Северен поток 2“ и „Турски поток“ да засегнат изграждането на тръбата през българска територия?
– Смятам, че тук няма повод за безпокойство поради две причини. Първо, от юридическа гледна точка т. н. санкции на арогантни политици от Вашингтон са насочени срещу руските морски газопроводи, които нямат никакво отношение към България. Единият от тях е изграден отдавна, а вторият ще бъде завършен в най-скоро време, въпреки непрекъснати задокеански заплахи.

Второ, както знаете, проектът за разширяване на българската газопреносна система от границата с Турция до Сърбия вече е успешно финализиран и благополучно функционира от 1 януари т. г. Благодарение на „Балкански поток“ България е получила сериозни икономически и геополитически дивиденти, а също така е направила неоценим принос за осигуряване на енергийната безопасност на целия Европейски съюз. Ние високо оценяваме и приветстваме това, че нашите български приятели, въпреки злобното и непохватно противодействие на САЩ, са успели да защитят своите икономически интереси и да доведат този стратегически важен проект докрай. За българската енергетика това е най-голямото постижение.

Последният проект от този мащаб беше пуснат през далечната 1974 г., когато при участието на нашата страна заработи АЕЦ „Козлодуй“.

Що се отнася до ядрената енергетика, тук нещата вървят не толкова добре. Със съжаление наблюдаваме, че Вашингтон натрапва на София ирационални икономически решения, които са в противоречие не само на интересите на устойчивото енергетическо развитие на страната, но и на здравия смисъл. Вместо най-накрая да реализира своите отдавнашни планове за АЕЦ „Белене“, за която вече е подготвена цялата необходима инфраструктура, жп линия, пристанище, завод и др., и за която българските данъкоплатци са похарчили около 3 млрд. лв., правителството на България е принудено да разглежда американски предложения, които всъщност целят да заровят тези пари в земята и да похарчат още повече за един утопичен проект.

За разлика от американците, ние никога не сме натрапвали своите услуги и с уважение ще посрещнем всяко едно решение на българското ръководство. Единственото, което е важно, е това решение да бъде взето не по нареждане на Вашингтон, а да е базирано върху икономическите интереси на самата България.

– Какви са очакванията на Москва от новата администрация във Вашингтон? За момента сигналите не са еднозначни – санкциите срещу Русия остават в сила, военният флот на САЩ увеличи присъствието си в Черно море, но същевременно бе постигнато съгласие между президентите Владимир Путин и Джо Байдън за удължаване на договора Нов СТАРТ…
– Винаги сме готови за конструктивен диалог и сътрудничество по широкия спектър от темите. Това много пъти го е казвал президентът на Русия Владимир Путин, това е подчертавало неколкократно ръководството на МВнР на Русия. Същевременно трябва да имаме предвид, че изграждането на отношенията е невъзможно без взаимно уважение и отчитане на интересите.

Гореспоменатият Договор за ограничаване на стратегическите настъпателни оръжия, или Договор СТАРТ, е добър пример за взаимодействието, което е изгодно не само за Русия и САЩ, но и за целия свят. СТАРТ е крайъгълен камък за цялата система на международната безопасност, който предвижда реално и верификационно съкращаване на стратегическите настъпателни въоръжения. Удължаването му има особено важно значение в контекста на излизането на САЩ от Договора за ликвидиране на ракетите със среден и малък обсег на действие и от Договора „Открито небе“, което разклати значително архитектурата на поддържане на стратегическата стабилност, толкова грижливо изграждана дълги години.

Надяваме се, че ще успеем стъпка по стъпка да променим неблагоприятната ситуация и да изработим взаимноприемливи решения с цел укрепване на международната сигурност. Русия е заинтересована от това.

– През миналата година България изгони няколко руски дипломати, сега по казуса с Алексей Навални София осъди задържането му, както и употребената сила на протестите в негова подкрепа. Такива епизоди как се отразяват на отношенията между двете страни? 
– В последно време българските власти предприемат редица откровено недружелюбни стъпки. Експулсирането на руски дипломати под изкуствени предлози, опитите за намеса в нашите вътрешни работи, както следва да се тълкува международният ажиотаж около делото на Алексей Навални – всичко това не спомага за укрепване на доверието и развитие на взаимноизгодните отношения.

Подобни действия, извършени често въз основа на някаква „блокова солидарност“, всъщност са провокация с цел влошаване на двустранното взаимодействие. Те не са изгодни нито за България, нито за Русия. Това налага да се замислим, кой печели от тази ситуация в края на краищата.

Ще дам пример с Черно море. Очевидно е, че държавите от региона са заинтересовани от развитие на търговията и туризма, реализация на транспортни и енергийни проекти, укрепване на културни и научни връзки. Как стоят нещата обаче? България участва в милитаризацията на източния фланг на НАТО и предлага на съюзниците си изграждането на военноморски координационен център на Алианса във Варна, спомагайки за превръщането на региона в „арена на противопоставяне“. В тази ситуация уместно ли е да говорим за икономическия просперитет на региона?

В тази връзка винаги каним партньорите да се изграждат конструктивните отношения въз основа на прагматизъм и добросъседство. Разбира се, че нямаме намерение да подкрепим желанието на външни играчи да ощетят руско-българското сътрудничество, но, както каза Сергей Лавров (външният министър на Русия – бел. ред.): „Онези, които взимат нашите учтиви маниери за проява на слабост, много бъркат“.

– От съобщение на посолството на Русия стана ясно, че много българи се интересуват как могат да си набавят руската ваксина срещу COVID-19. Имате ли информация дали Русия има готовност да доставя „Спутник V“ за България?
– Русия с готовност споделя своите ваксини по света. В момента имаме подписани договори за доставки с над 20 страни. Тук обаче ситуацията зависи както от решението на Европейската комисия, така и от правителството на България. Така че чакаме резултати от преговорите с Европейската агенция по лекарствата. Освен това знаем, че сега държавите от ЕС имат право самостоятелно да се снабдяват с ваксини, поемайки отговорност за своето решение.

Надяваме се, че и жителите на България скоро ще имат възможност да се ваксинират с препаратите „Спутник V“ или „ЕпиВакКорона“. Припомняме, че „Спутник V“, например, показва 91,6% ефективност.

– Макар пандемията от коронавируса още да не е утихнала, очаквате ли руските туристи да се завърнат в България?
– България е сред най-любимите дестинации за руските туристи, които винаги се радват на този топъл прием от българските граждани.

Разчитаме на скорошно отваряне на границите от двете страни. Засега влизането на руските туристи в България е затруднено. Нямаме и директни полети. Наясно сме, че всичко това е свързано с епидемичната обстановка.

От друга страна, потокът на руските туристи е ограничен поради визовия режим. Съседна Турция например, в която за нашите граждани действа безвизов режим, през 2019 г. прие над 6 млн. руски туристи. Аз лично много пъти съм се обръщал към българските власти да въведат облекчени безвизови правила с Русия, докато България не се присъедини към Шенгенското споразумение.

Същевременно, когато бъдат премахнати противоепидемичните мерки, българските туристи ще могат да посетят Руската Федерация, ползвайки безплатна електронна виза, която се издава от Консулския департамент на МВнР на Русия.

Вярвам, че масовото ваксиниране на населението, както в България, така и в Русия, ще ускори този процес и още през предстоящия летен туристически сезон ще видим руснаци по българското черноморско крайбрежие, а българските граждани у нас.

– С какви чувства напускате страната ни и какво бихте пожелали на Вашата наследничка на посланическия пост Елеонора Митрофанова?
– Като посланик на Русия в България се завръщам в Родината си с чувство на изпълнен дълг. За четири и половина години ние с българските колеги успяхме да направим много във всички насоки от широката палитра на руско-българските отношения. През последните години се състояха над двадесет политически контакта на високо и най-високо равнище, в това число две посещения на президента на България Румен Радев в Русия, визита на министър-председателя Бойко Борисов в Москва и ответна визита на председателя на правителството на Русия Дмитрий Медведев в София. Вицепремиерът и министър на външните работи на България Екатерина Захариева посети Москва, беше проведено официално посещение в Русия на председателя на Народното събрание на България Цвета Караянчева. Състояха се шест телефонни разговора между първите лица на нашите страни. Неведнъж се организираха преговори между ръководители на министерства и ведомства на Русия и България.

Приключвам работата си на поста посланик с желанието пак да дойда в България като редовен турист, да се поразходя из най-любимите места, да се срещна със своите български приятели.

Сигурен съм, че новоназначеният посланик на Русия в България Елеонора Митрофанова, като дипломат със солиден политически и жизнен опит, много бързо ще се запознае с нещата. Искам да кажа, че на нея много u е провървяло да работи в този чудесен край.

Искрено желая на Вашата страна просперитет, а на българските граждани – крепко здраве и благополучие!

До новых встреч, скъпи мои български приятели!

Нашият гост
Анатолий Макаров е роден през 1951 г. На дипломатическа служба е от 1977 г. Работил е в посолството на Русия в Хага и в постоянното представителство на Русия към ЕС, бил е посланик в Южна Африка. Преди назначението в България бе директор на Департамента за работа със съотечественици зад граница в руското МВнР. Поста на посланик в София пое през октомври 2016 г.

Източник:

https://trud.bg/%D0%BF%D0%BE%D1%81%D0%BB%D0%B0%D0%BD%D0%B8%D0%BA%D1%8A%D1%82-%D0%BD%D0%B0-%D1%80%D1%83%D1%81%D0%B8%D1%8F-%D0%B2-%D0%B1%D1%8A%D0%BB%D0%B3%D0%B0%D1%80%D0%B8%D1%8F-%D0%BD-%D0%BF%D1%80-%D0%B0%D0%BD%D0%B0%D1%82%D0%BE%D0%BB%D0%B8%D0%B9-%D0%BC%D0%B0%D0%BA%D0%B0%D1%80%D0%BE%D0%B2-%D0%BF%D1%80%D0%B5%D0%B4-%D1%82%D1%80%D1%83%D0%B4-%D0%B7%D0%B0%D0%B2%D1%80%D1%8A%D1%89%D0%B0%D0%BC-%D1%81%D0%B5-%D0%B2-%D1%80%D0%BE%D0%B4%D0%B8%D0%BD%D0%B0%D1%82%D0%B0-%D1%81%D0%B8-%D1%81/?fbclid=IwAR1CqIbJZTjBFDKOdFv5bof0EpPbK0u447CmIzoOiWTDNRlUdat0O5fqvFU