Петима англичани, служили блестящо на Русия

Те лекуват руски царе, учат децата им, рисуват за императорските дворци и стават най-успешните агенти на съветското разузнаване.
  1. Самюъл Колинс

    Докторът по медицина Самуъл Колинс, учил в Кеймбридж и Оксфорд, е личен лекар на руския цар Алексей Михайлович в продължение на девет години. Владетелят високо оценява английския специалист и кaгато той потегля към родината си през 1666-а, щедро го възнаграждава.

    Колинс умира само четири години след завръщането си, но през това време успява да напише монументален труд за руската държава. През 1671 г. той е публикуван в Лондон под заглавие „Сегашното състояние на Русия, изложено в писмо до приятел“.

    В своето съчинение лекарят прави подробна характеристика на царския двор, представя различни аспекти от живота на руското общество, флората и фауната на страната, която му стана небезразлична. Едно от копията на труда на Колинс се съхранява в библиотеката на частната резиденция на Наполеон и първата му съпруга Жозефин дьо Богарне.

    1. Джордж Доу

      Английският художник Джордж Доу започва своя творчески път като създава картини по митични и библейски сюжети, но съдбата му отрежда да се прослави като портретист.

      През 1819 г. по покана на император Александър I Доу пристига в Русия, където му е възложено да създаде галерия от портрети на руски генерали и офицери, участници в Отечествената война от 1812 г. и задграничните походи от 1813-1814 година. Останалите живи художникът рисува от натура, а загиналите и мъртвите – по оцелелите изображения и описания на роднини и приятели.

      Общо 332 портрета са създадени с усилията на Джордж Доу. Помагат му художниците Александър Поляков и Вилхелм Голик. Днес тези платна се съхраняват във Военната галерия на Зимния дворец в Санкт Петербург.

      1. Чарлз Сидни Гибс

        Чарлз Сидни Гибс пристига в Руската империя през 1901 г., за да преподава английски език. Шест години по-късно той заема позицията на вицепрезидент на Гилдията на учителите по английски в Санкт Петербург, а през 1908-а е поканен да преподава езика на децата на царското семейство.

        Романови стават за Гибс наистина близки хора. Дори когато след абдикацията на Николай II те са изпратени в изгнание, англичанинът остава с тях. Едва в Екатеринбург, който се превръща в последното убежище за някогашното най-могъщо семейство в държавата, Чарлз е отделен от приятелите си.

        На 25 юли 1918-а, осем дни след екзекуцията на царското семейство, Екатеринбург е превзет от белите. Гибс участва активно в организираното от новите власти разследване на престъплението.

        На следващата година Чарлз Гибс напуска Русия завинаги, но англичанинът запазва духовната си връзка с нея до края на своя живот. Приел православието, той прави много за неговото разпространение на Британските острови.

        1. Албърт Коутс

          Бъдещият диригент и композитор Албърт Коутс е роден през 1882 г. в английско семейство, което живее в Санкт Петербург. След като получава музикално образование във водещи образователни институции във Великобритания и Германия, той се завръща в родината си, за да работи в Мариинския театър.

          Гражданската война обаче принуждава Коутс окончателно да напусне Русия през 1919 година. След това той прави много за популяризирането на руската класическа музика в света, като запознава обществеността с произведенията на най-големите руски композитори: Сергей Рахманинов, Александър Скрябин, Михаил Глинка и други. Работи с водещи оркестри и неизменно включва техни произведения в репертоара си.

          В края на 20-те и 30-те години на миналия век диригентът изнася концерти няколко пъти в градове в СССР, включително в родния си Санкт Петербург (който по това време се нарича Ленинград). След това, благодарение на усилията на Коутс, съветските любители на класическата музика откриват такива британски композитори като Густав Холст и Ралф Воън Уилямс.

        2. Ким Филби

          Ким Филби е наричан най-успешният съветски агент на Запад. Той заема високи позиции в британските разузнавателни служби в продължение на десетилетия и се бори ревностно срещу комунистическата заплаха, като през цялото време работи ефективно за Москва.Източник:

          https://bg.russiabeyond.com/history/338815-anglichani-sluzhili-na-rusiya