Отбелязване на 180 години от рождението на генерал Михаил Скобелев

На 29 септември се навършиха 180 години от рождението на генерал Михаил Скобелев, един от най-ярките герои по време на Руско-турската Освободителна война 1877-78 г. Известен още като Белият генерал, заради това, че винаги е яздил бял кон и, по възможност, обличал бяла униформа.

Три дни преди това, на 26 септември, музеят «Братя Столетови» в град Владимир отбеляза 180-годишнината от рождението на Скобелев с прожекцията на българо-руския документалния филм «Скобелев. Белият генерал» и творческа среща с неговия режисьор Владимир Щерянов.

Животът на Скобелев е тясно свързан с Рязанския край, с Александро-Невски район. Там, в село Заборово се намира имението на Скобелеви, там е погребан той самият, а също и неговите родители.

По случай годишнината в Рязан и Рязанска област, в продължение на два дни, се проведоха редица мероприятия, организирани от Правителството на областта, Рязанския държавен университет Сергей Есенин, Руското военно-историческо дружество, Скобелевия комитет и др. На 28 септември се състоя научно-практическата конференция «Генерал Михаил Скобелев – история и съвременност».

Преди нейното начало участниците положиха цветя пред бюста на Белия генерал в град Рязан. В пленарното заседание на конференцията участваха военни историци, преподаватели от университети от различни краища на Русия.

 

Видео приветствие изпрати председателят на НД «Русофили» Николай Малинов. Плевенският Военноисторически музей също поздрави участниците с видеоприветствие. Доклад на тема «Скобелев и България» изнесе режисьорът Владимир Щерянов, член на Националния съвет на НД «Русофили». В края на пленарното заседание председателят на Скобелевия комитет генерал-полковник професор Валерий Марченков награди с медал «180 години М.Д. Скобелев» Владимир Щерянов «за големия му принос в съхранението на историческото воинско наследство и паметта на изключителния пълководец и държавен деец на Русия Михаил Скобелев».

 

Конференцията продължи с мероприятия в 7 секции, разположени в Рязанския държавен университет, Гвардейското висше военно-въздушно десантно командно училище, Областната научна библиотека, Централната градска библиотека, Дома на обществените организации. В една от тях, в Рязанския държавен университет, бе показан документалният филм «Скобелев. Белият генерал», след което се проведе творческа среща с режисьора Владимир Щерянов.

В Областния художествен музей бе открита изложба, озаглавена «Пълководец, равен на Суворов». Вечерта в препълнената зала на Областната филхармония се състоя концерт на виртуозните млади музиканти от Оркестъра на суворовците от Московското военно-музикално училище.

 

На 29 септември губернаторът на Рязанска област Павел Малков откри в град Александро-Невски паметник на генерал Михаил Скобелев. Той е изготвен и установен в рамките на проект, иницииран от жителите на Александро-Невски район. Получил е финансова подкрепа по регионалната програма за местни инициативи. Автор е рязанският скулптор Олег Седов.

Честванията завършиха в родовото имение на Скобелеви в село Заборово, превърнато сега в «Мемориален комплекс Михаил Скобелев». Там, в храма Преображение Господне, е погребан легендарният генерал. Стотици хора и губернаторът Павел Малков запалиха свещи на гроба на Михаил Скобелев.