«Място, което спира дъха»

Платото Путорана е изследвано и научно описано от руския изследовател А. Ф. Мидендорф (1815-1894) през 1844 година.

Платото Путорана е едно от най-недостъпните и в същото време красиви места в Русия. Този планински масив се простира на много километри северно от Полярния кръг, изпълнен с многобройни езера и е разсечен в каньони от бурни реки. По площ заема около 250 хиляди квадратни километра. Това място често се нарича земя на хилядите водопади и десет хиляди езера. Тук се намира един от най-високите водопади в страната – водопадът Кандински, висок 108 метра. Дълбочината на едно от най-дълбоките езера в Русия – Хантайското. на места достига 500 метра!

Освен с красотата, платото е известно и с мистичен феномен на природата: в края на декември в продължение на две седмици вечер, близо до същия водопад, директно от земята изплува огромна светеща спирала. Тя се образува от въртящи се концентрични кръгове, издигащи се към небето. Удивителното светлинно шоу трае около 15 минути, след което светещата спирала просто се разтваря в тъмното пространство.

Това място е за бягство от цивилизацията – една от най-недостъпните точки на Земята. Тук се улавят само сателитни комуникации и то дори не навсякъде. Отсъствие на човек – нито душа в продължение на много километри. Няма пътеки, пътища и маршрути – тук природата се е съхранила в първоначалния си вид.

Изгубеният свят в труднодостъпните планини на Таймир все още е слабо проучено място. Това обстоятелство е в основата на мистичната, езотеричната и друга окултна история на платото Путорана. Тук има много странни и необясними явления и места. В продължение на много години очевидци разказват и дори показват снимки на НЛО в небето, стоящи вълни по водата и останки от древни сгради на сушата. Не случайно база от уфолози е създадена на езерото Лама преди много години и работи успешно, където се провеждат семинари и практики в различни области на изучаване на паранормалното.

Според Международната асоциация за търсене на извънземен интелект (SETI) платото е едно от десетте най-посещавани места на НЛО в Русия.

Платото Путорана е на девето място в световното природно наследство на ЮНЕСКО * в Русия. Експертният съвет отбелязва, че «това девствено базалтово плато в северната част на Източен Сибир, почти в Северния полярен кръг, е безценно по отношение на проучванията от геолози и геоморфолози». Интересното е, че Путорана е част от «природните феномени с изключителна красота и естетическо значение».

Кандинский водопад

http://tourism.intat.ru/galery/7/p206_hr.jpg

3.jpghttp://tourism.intat.ru/galery/7/p218_hr.jpghttp://tourism.intat.ru/galery/7/put07_hr.jpg

Заповедникhttp://tourism.intat.ru/galery/7/put43_hr.jpghttp://tourism.intat.ru/galery/7/p009_hr.jpg

Източници:

https://ru.wikipedia.org/wiki/%D0%9F%D1%83%D1%82%D0%BE%D1%80%D0%B0%D0%BD%D0%B0

https://lenta.ru/articles/2020/11/26/putorana_plato/

http://tourism.intat.ru/galery/index.php?gal=7&page=3

https://goarctic.ru/regions/11-unikalnykh-yavleniy-plato-putorana/