Министърът на външните работи на Русия Сергей Лавров: настъпи епохата на преход към многополярността

Настъпи епохата на преход към многополярността и отказ от подчинение на хегемона. Това е заявил Министърът на външните работи на РФ Сергей Лавров, говорейки в събота на XXXI-то събрание на Съвета по външна и отбранителна политика.

«Тази безцеремонност, тази мания за собственото величие, разбира се, поставя международните отношения в много сложна ситуация. И тук не виждам никакви перспективи за компромиси, които да консервират това състояние на преход от диктатура към многополюсен свят. Може да има паузи, със сигурност може да има някакви  интервали. Но  епохата на преход към многополярност и отказ от подчинение на хегемона настъпи. Това може да бъде дълга историческа епоха и в тази работа, в тази борба ние имаме много съюзници», – казал той.

В същото време ръководителят на Руската дипломация отбелязал връзките на Руската федерация с Китай, Индия, Турция, Иран, със страните от АСЕАН и Персийския залив, както и с Африканския съюз и общността на Латинска Америка и Карибския басейн. «Разбира се, обединения в нашето пространство, в близката чужбина, както ние казваме, са ОНД, ОДКБ и Евразийският икономически съюз. Трудностите са много, тук няма какво да крием, виждаме с каква ожесточеност Западът изпраща своите емисари по света, включително и до най-близките ни съседи, без колебание, настоявайки те да прекратят, ако не всякакви търговски, икономически, инвестиционни връзки с Русия, то повечето от тези връзки, предават списъци с имената на стоките, които трябва да бъдат забранени за износ в Руската федерация», – отбелязал министърът.

Според него западните страни са в състояние да играят на трудностите, които самите те създават на другите държави. «Вероятно те ще имат някакъв резултат, някаква печалба в краткосрочен план, но в дългосрочен план те, разбира се,  и преди всичко американците, режат клона, на който седят», – казал Лавров. В същото време ръководителят на Външно министерство на Русия е изразил увереност, че «това, което сега се случва около Украйна, ускорява прехода към многополюсна система на международни отношения».

«Вашингтон използва украинската криза, за да консолидира своя лагер, виждаме това. Но тази консолидация все пак по-скоро прилича на тотално подчинение на всички останали страни на собствената му воля. Въпреки това,  консолидация се получи, но едновременно възникна линия на разлом между колективния Запад и глобалното болшинство – страните от глобалния Юг и Изток», – казал министърът.

Министърът отбелязал, че сред лидерите на страните от глобалния Юг не малко са тези, които са готови да отстояват своите интереси. «Глобалният Юг е готов, може би, без да прави твърде гръмки заявления, но на практика е готов да се противопостави на диктата на Запада, който става все по-натрапчив, все по-агресивен, включвайки шантаж, заплахи, наказания, санкции и още много други»,-  заключил ръководителят на МВнР на Руската федерация.

По-нататък Лавров отбелязал, че САЩ прилагат практиката на «топилния котел» не само в различни региони, но и в Европа. «Сега, образно казано, теорията и практиката на «топилния котел» се прилага и към останалите западни държави, това се вижда от примера с Европа, тя се претопява в политическо състояние, подчинено на Вашингтон . Философията на «топилния котел» вече се разпространява и в други региони на света, когато всички са принуждавани да живеят според правилата на «златния милиард», – отбелязал министърът.

Засягайки темата за дедоларизацията по света, Лавров казал, че този процес вече е започнал, «както на практика, така и в концептуални изказвания».

Източник:

https://vseruss.com/novosti/mir-2/Glava-MID-Rossii-S-Lavrov-epoha-perehoda-k-mnogopolyarnosti-nastupila-79953