Международен фестивал «Самарско знаме»

На 27 август в Самара се проведе Международния фестивал «Самарско знаме». Той е посветен на Руско-турската Освободителна война 1877-78 г.
Самарското знаме е един от най-ярките символи на тази война. В рамките на
  фестивала, в присъствието на Самарския и Новокуйбишевски митрополит Сергий, се извърши тържествен молебен в Иверския женски манастир в Самара. Именно монахините от този манастир са избродирали със златни нишки Иверската икона на Света Богородица от едната страна и Светите братя Кирил и Методий от другата страна на знамето.

След молебена се състоя кръстен ход с копие на Самарското знаме по централните улици до Струковский сад – най-старият парк в града. Там вице губернаторът на Самарска област Александър Фетисов тържествено откри Международния фестивал «Самарско знаме». Участниците и гостите бяха приветствани от писателите Алексей Солоницин и Дмитрий Логунов, правнук на легендарния подполковник Павел Калитин, а също така от режисьора Владимир Щерянов, член на Националния съвет на НД Русофили.
На територията на парка бяха изградени много исторически площадки, на които се пресъздадоха бита, културата и традициите от втората половина на 19 век. На централната и няколко по-малки сцени се проведоха концерти на симфонични и духови оркестри, фолклорни ансамбли, детски творчески групи.

Беше организирана военно-историческа реконструкция на бойни действия от Руско-турската война. Състоя се научно-практическа конференция, на която Владимир Щерянов изнесе доклад на тема «Руско-турската война 1877-78 в изкуството».