Ленин, електронна музика и шпионаж – удивителната съдба на руския учен Лев Термен

На въпрос защо на 95 години постъпва в разпадащата се КПСС, Лев Термен отговорил: „Обещах на Ленин“.

Лев Термен е роден на 15 (28) август 1896 г. в Санкт Петербург в знатно православно семейство с френски хугенотски корени. Родителите са способствали за развитието на Лев: той вземал уроци по виолончело, в апартамента била оборудвана лаборатория по физика, а след това и домашна обсерватория.
През 1920 г. Лев Термен започва работа при професор А. Ф. Йофе в новосъздадения Физико-технически институт в Петроград. Изследвайки плътността на газовете, той забелязва, че измервателният уред издава звуци, които се променят по височина и мощност при промяна на позицията на ръцете.

Термен се опитал да произведе мелодия – помогнали знанията в консерваторията – и уредът запял. Термен се наслаждавал на музиката, излизаща от въздуха и движенията на ръцете. В института се шегували: „Термен свири на волтметър“. Така е създаден първият в света безконтактен музикален инструмент.

Физик и сценична звезда, Лев Термен бил аристократичен, елегантен, имал изящни обноски и впечатляваща ерудиция. В същото време младият учен бил искрено лоялен към съветската власт.

През март 1922 г. младият руски учен и изобретател Лев Термен получава покана за среща с главата на Съветската държава Владимир Ленин. Вождът на революцията пожелал да се срещне с изобретателя на революционния музикален инструмент, наречен „терменвокс„.

„Той е бил млад болшевик и възприемал ентусиазирано промените в страната, затова много уважавал Ленин“, – спомня си внучката на Термен Лидия Кавина.

Срещата с Ленин впечатлила Лев.

„Ленин му се сторил много умен човек. Той успял да разбере необичайните, луди идеи на младия изобретател. Освен това, Ленин разбирал добре музиката и се опитал сам да посвири на терменвокса. Това впечатлило Термен“, – разказва Кавина.

Авторът на книгата „Термен: Небесна музика и шпионаж“ Алберт Глински казва: „Той пропътувал цяла Русия, навсякъде по площади и в концертни зали го посрещали тълпи. Той произвеждал фурор“.

През 1927 г. Лев Сергеевич е изпратен във Франкфурт на Майн на Международното изложение, за да прослави съветската наука и култура с помощта на терменвокса. След изложбата Термен с триумф обиколил цяла Германия, свирил в известния лондонски Алберт-Хол и в парижката Гранд-Опера. Пресата във всички страни била изпълнена с възторжени отзиви. Алберт Айнщайн писал: „Звукът, свободно извличан от пространството, е съвършенно ново явление“.

GettyImages-515500944.jpg

Лев Термен дава концерт на терменвокс в Париж. 1927 год 

Скоро Лев Термен станал много популярен човек в Ню Йорк. Студиото му Theremin Studio посещавали Джордж Гершуин, Морис Равел, Яша Хайфец, Йехуди Менухин, Чарли Чаплин, Алберт Айнщайн. Кръгът му от познати включвал финансовия магнат Джон Рокфелер, бъдещия президент на САЩ Дуайт Д. Айзенхауер.

Термен живее в Ню Йорк в продължение на десетилетие. Той купува Cadillac, приет е в елитния американски клуб на милионерите, въпреки че не е станал милионер. Компанията, която той създава за производство на безконтактни охранителни системи Teletouch, процъфтява. Той разработил алармени системи за затворите Sing Sing и Alcatraz. General Electric и RCA са получили лиценз за производство на терменвокс и са произвели около хиляда от тях.

Престоят на Термен в САЩ, обаче, имал тайна цел. От време на време в кафене на Пето авеню изобретателят говорел с хора в сиви шлифери. Той им разказвал всичко, което могъл да узнае и получавал поредните задачи от ръководството на съветското разузнаване. Впоследствие Термен си спомнял, че преди разговора той е бил принуждаван да изпие две чаши водка – и се възмущавал: наистина ли не са му вярвали? Той искрено се стремял да донесе максимална полза, чрез използването на множеството си връзки с културния, финансовия и научния елит. Години по-късно Термен казва на собствения си биограф Булат Галеев: „Бях в Америка като Рихард Зорге в Япония“. И в едно от последните интервю той обяснил:

Бях добре информиран за плановете на американския политически Олимп и от това, което ми стана известно разбрах: не Съединените щати, а страните от фашистката ос са нашият бъдещ военен противник.“

Той наел шест етажна сграда за музикално и танцово студио в Ню Йорк за 99 години. Това направило възможно създаването на търговски представителства на СССР в САЩ, под чиито „покрив“ могли да работят съветските разузнавачи.

През 1938 г. Лев Термен се жени за младата чернокожа танцьорка Лавиния Уилямс.

GettyImages-588458525.jpg
Лавиния Уильямс.

Тъмнокожа красавица от африканска, индийска и ирландска кръв, художничка, интелектуалка и полиглот, тя танцувала в „Американски негърски балет“.

През 30-те години, обаче, расизмът е ежедневие в Съединените щати и много врати веднага се затварят за учения. Плюс това, бизнесът му бил засегнат от Голямата депресия. Термен губи връзки в най-висшите кръгове, за което вероятно е бил особено ценен за разузнаването. В края на 1938 г. ученият е отзован в Родината си.

Термен се завръща в СССР в разгара на Сталиновите репресии.

В продължение на десетилетия целият западен свят смятал репресирания от НКВД Лев Термен за убит в лагерите. Впоследствие дълголетният учен се пошегувал, че не напразно името Термен се чете отдясно наляво като „не мрет“(не умира). През 1939 г., както и много други, той е осъден по скандалния член 58 от Наказателния кодекс на РСФСР, по параграфи 1а и 4 (измяна на Родината и подпомагане на международната буржоазия срещу СССР и комунистическата система). По това обвинение ученият бил осъден на осем години в лагери за принудителен труд и изпратен в Колима.

Спасили Термен професионалните му умения. Изобретателят улеснил работата си, като направил нещо като монорелс от дърво за количката, на която превозвал камъни и започнал да надвишава нормите. Ученият е забелязан. След по-малко от година той тръгнал под конвой с влак от Магадан обратно за Москва. Термен е назначен в затворената ЦКБ-29, така наречената Туполевска шарашка, където най-добрите инженери – затворници и волнонаемни са работили под ръководството на известния авиаконструктор. Термен проектирал апаратура за радиоуправление на безпилотни самолети, радио маяци. Известно време негов лаборант бил бъдещият създател на космически кораби Сергей Королев. По-късно Термен е преместен в друго секретно учреждение към НКВД, където трябвало да се занимава с устройства за подслушване.

И така, Термен отново работи за разузнаването. Не като агент, а като създател на шпионска техника.

Ръководството поставило трудни задачи пред учения. Съветските тайни служби отдавна търсели начини да подслушат резиденцията на американския посланик в Москва. Термен имал за задача да създаде устройство за подслушване, което най-внимателната проверка да не може да открие. Ученият изобретил уникално устройство, което не изисквало нито собствен захранващ източник, нито излъчване, способно да го издаде. Оставало да се разбере как да се инсталира „бръмбърчето“ в строго охраняваното посолство …

 През февруари 1945 г. ръководителите на трите съюзнически сили се събират на прочутата конференция в Ялта.

По време на среща в пионерския лагер „Артек“ пионерите връчили на американския посланик Хариман трогателен подарък – американския герб. Белоглавият орел бил изработен от ценни видове дърво. Хариман поставил скъпия подарък над бюрото си. А служителите на НКВД, които се настанили в съседното здание, получавали информация направо от неговия кабинет, благодарение на устройството на Термен, скрито вътре в панела. Във ведомството на Берия на орела дали многозначителното кодово име „Златоуст“. Устройството за подслушване висяло неоткрито над работната маса при четирима посланици, едва седем години по-късно те разбрали откъде изтичала информацията.

Но от учения се изисквало да създаде още по-съвършена система, работеща без никакви устройства в стаята за подслушване. През 1947г. Термен изобретява системата „Буран“, която възстановява разговори в помещение по вибрирането на стъклата на прозорците. Вибрациите модулират подадения отвън към стъклата електромагнитен лъч, от който впоследствие се извлича проведения разговор. И това е много преди ерата на лазерните устройства! С „Буран“ са подслушвани сградите на американското, френското и британското посолства в Москва.

За своите изобретения Термен получава Сталинска премия през 1947 година. А устройствата, създадени от учения, Берия приспособил за подслушване на резиденцията на … самия Сталин.

RIAN_00803445.HR.ru.jpg
Три поколения Термен: създателят на терменвокса свири на своето изобретение, неговата внучка Олга — на рояла, дъщерята Наталия слуша.

Лев Сергеевич имал собствен твърд и социалистически по дух морал. Той уважавал В. И. Ленин и неговото дело. През целия си живот той мечтаел да изпълни даденото обещание на Ленин – да се присъедини към болшевишката партия, но чуждестранни пътувания, ГУЛАГ и клеймото на врага на народа не му позволили да го направи. И така, когато през 1990 г. Съветският съюз и КПСС са на ръба на колапса, той изпълнява обещанието си и става кандидат за членство в КПСС. Своя партиен билет – заветната книжка получава през 1991 г., когато е на 95!

През същата година 95-годишният Термен направил носталгично пътуване до Съединените щати – страната, в която е получил триумфално признание, романтична влюбеност и крах на много илюзии. И след 2 години посетил Нидерландия на фестивала „Шьонберг-Кандински“.

Няколко месеца след това пътуване, на 4 ноември 1993 г., Л. С. Термен умира на 97-годишна възраст, не доживявайки 3 години до заветните си 100 години.

По-късно вестниците пишат: „На деветдесет и седем години Лев Термен отиде при онези, които бяха лицето на епохата – но зад ковчега, с изключение на дъщерите със семействата и няколко мъже, носещи ковчега, нямаше никого …“.

Източници:

http://www.vokrugsveta.ru/article/270598/

https://52vadim.livejournal.com/537625.html

https://fiz.1sept.ru/article.php?ID=200601919

https://phys.msu.ru/rus/about/sovphys/ISSUES-2009/04(73)-2009/8655/

https://www.bbc.com/russian/society/2012/03/120313_leon_theremin_thermenvox_life