Лавров и Вучич запалиха Вечния огън в Белград

Руският външен министър Сергей Лавров и сръбският Президент Александър Вучич във вторник, 15 декември, са взели участие в тържествената церемония по запалване на Вечния огън на Мемориалното гробище на освободителите на Белград. Частица пламък е взета от Могилата на неизвестния войник при Кремълската стена в Москва.

Лампата с частицата от Вечния огън е доставена в сръбската столица от делегация, водена от помощника на президента и Председател на Руското военно-историческо дружество Владимир Медински, съпроводена от рота на Почетния караул на Преображенския полк от Западния военен окръг.

На голям екран, разположен непосредствено над скулптурно-архитектурната композиция „Вечен погън“, присъстващите в Парка на освободителите са могли да наблюдават тържествената церемония по вземане на частица от Вечния огън при Могилата на неизвестния войник в Александровската градина, състояла се предния ден, на 14 декември.

Видяхте как тържествено се проведе тази церемония и днес, благодарение на последователната позиция на Сърбия за съхранение на историческата истина, запазване на паметта за подвига на нашите предци, Вечният огън е запален в сърцето на сръбската столица от една от главните светини на Русия“, – заявил Лавров в обръщението си.

Той отбелязал, че преди 75 години нацизмът е победен и престъпната идеология на мизантропията, която представлява смъртна заплаха за цялата човешка цивилизация, е разбита.

Нашата страна, след като пое върху себе си удара на хитлеристката военна машина, има решаващ принос за освобождаването на европейския континент от ужасите на „кафявата чума“. Съветските войници, рамо до рамо с войниците от Народно-освободителната армия на Югославия, се сражаваха героично и проляха кръвта си за свободата и независимостта на братята славяни“, – подчертал руският министър.

Той отбелязал, че Русия разглежда новия паметник в чест на воините-освободители като символ на духовното и историческо единство на руснаците и сърбите, като напомняне за братята по оръжие, което е помогнало да се съкруши злото и да се отстоят непреходните ценности на мира, живота и справедливостта.

Да почитаме паметта на онези, които с цената на живота си спасиха света от поробване и унищожение е наш свещен дълг. Това е особено важно днес, когато в редица европейски държави нарастват безскрупулни усилия, целящи да очернят воините-победители и в същото време да оправдаят кървавите престъпления на нацистите и техните слуги-колаборационисти“, – казал Лавров.

Ние със сръбските приятели категорично не приемаме никакви опити за пренаписване на историята на Втората световна война, за ревизия на нейните общопризнати международно-правни резултати“, – заключил той.

Изграждането на скулптурно-архитектурния комплекс е започнало в началото на тази година. На 17 февруари Министърът на отбраната на Руската федерация генерал Сергей Шойгу е поставил възпоменателна капсула в основата на бъдещия Вечен огън пред Мемориала на воините-освободители на Белград, давайки старт на изграждането на монумента.

Източник:

https://vseruss.ru/novosti/evropa-3/Lavrov-i-Vuchich-zazhgli-Vechnyj-ogon’-v-Belgrade-65770