Концерт на хор «Турецки» се проведе в подножието на паметника на Альоша в Пловдив

Хорът „Турецки“ и женската арт-група „Сопрано“ изнесоха концерт в неделя, в рамките на проекта „Песни на победата“, посветен на 75-годишнината от победата във Великата Отечествена война, в подножието на паметника „Альоша“ в Пловдив. На концерта присъстваха около хиляда души; въведените в града ограничения за коронавируса не позволиха да се поканят повече зрители. Концертът се състоя на хълма Бунарджик, където е издигнат паметник в чест на съветския войник-освободител.

Концерт «Хора Турецкого» прошел у подножия памятника «Алеше» в Пловдиве

„Нашите гастроли се провеждат в рамките на проекта“ Песни на победата „, който е свързан с желанието да се запази историческата памет за събитията от Великата Отечествена война. Да бъдем тук в Пловдив, до паметника „Альоша“, дава особено настроение, зарежда ни с нови усещания и емоции. Обзети сме от голямо патриотично чувство, трудно е да предадем с думи нашите емоции, затова ще се опитаме да изразим настроението си чрез музика и песни “, – каза пред ТАСС солистът на хора Вячеслав Фреш веднага след официалната церемония по поднасяне на цветя пред паметника на „Альоша“, в която заедно с артистите взеха участие руски дипломати.

В концерта прозвучаха песни от военните години, шедьоври на оперна музикална класика и оперета, еврейски песни. Концертът продължи почти три часа, завършвайки с изпълнение на народния артист на България и народен артист на Русия Бедрос Киркоров. Заедно с младите руски артисти той изпълни песните „Моя страна, моя България“ и „Альоша“.

Концертът завърши с песента „Ден на победата“ …

Проектът „Песни на победата“ е реализиран с подкрепата на Министерството на външните работи на Русия и правителството на Москва; той е насочен към запазване на връзките на времената и поколенията, запазване на паметта за подвига на предците, възпитание на младите хора на основата на патриотичните ценности, както и срещу изкривяване на историята на Втората световна война.

 

Източник: https://vseruss.ru/novosti/evropa-3/Kontsert-Hora-Turetskogo-proshel-u-podnozhiya-pamyatnika-Aleshe-v-Plovdive-65019