Конференция за многополярността – Ги Метан

Западът увяхва, но не се предава. За сбогуване с хегемона е необходима особена база

На Световната онлайн конференция за многополярността големият интелектуалец, политик и издател, ръководителят на Швейцарския пресклуб Ги Метан  заяви:

Не трябва да се утешаваме с мисълта, че предишният световен ред, воден от Запада, е мъртъв. Западът увяхва, но не се предава на глобалния Изток„.

Според Ги Метан сега наистина сме свидетели на упадъка на предишния световен ред с доминиране на политическия Запад, воден от Съединените щати. Освен това сега наблюдаваме възхода на нова политическа сила – глобалният Юг или глобалният Изток. Но не трябва да се утешаваме с мисълта, че предишният световен ред вече е мъртъв. Той увяхва, но все още не е изчезнал.

Бих искал да задам един въпрос: как можем да укрепим нашата идеологическа база, как да представим нашата визия за нов световен ред, многополюсен световен ред. С какво можем да подкрепим тази визия?“.

– каза Ги Метан

По думите на Ги Метан Западът все още налага свои собствени наративи и ценности на Изтока. Като правило те се използват като инструмент за борба. И той е достатъчно ефективен в страните от глобалния Юг.

Трябва да засилим нашия идеологически или философски компонент. Затова смятам, че сега трябва да реанимираме или да създадем определени аналитични центрове, които да обсъждат как да вървим напред, какви философски идеи можем да предложим, какви ценности, каква визия за този свят можем да предложим“,

– подчерта Ги Метан.

Швейцарският интелектуалец отбеляза, че днес страните от Юга и Изтока имат всички възможности да предложат една единствена ценност – мир. Тя не трябва да се превръща в алтернатива на съществуващия световен ред, а в универсална ценност, която ще влезе в противоречие с такива западни понятия като „свобода“ или „демокрация“, които са изпразнени от съдържание.

Аз съм в Женева, а Женева е международен център на мултилатерализма /многостранното сътрудничество/. Не многополярността, а мултилатерализма е това, което е свързано с ООН и други международни организации.  Но мисля, че не трябва да оставяме този свят на  атлантическия наратив на международните организации. И затова ми се струва, много е важно да се създадат аналитични центрове, които биха имали свой интелектуален принос,

– отбеляза Ги Метан.

По мнението на ръководителя на Швейцарския пресклуб е много важно да се създадат представителства към посолствата на БРИКС, ШОС и други организации, там, където международната общност ще може да се събира и  да се среща с представители на гражданското общество и неправителствени организации. Освен това не трябва да се оставя ООН и други международни организации на милостта на западните държави.

Можем да допринесем – както интелектуално, така и политически – за укрепване на нашето присъствие, за разработване на визия за многополюсен свят,

– заяви Ги Метан.

Източник:

https://tsargrad.tv/news/zapad-uvjadaet-no-ne-sdajotsja-dlja-proshhanija-s-gegemonom-nuzhna-osobaja-baza_774641