Как се роди Международното движение на русофилите

Учредителите се обявиха за международен ред без диктат, за мир, дружба и сътрудничество между народите и против културата на „отмяна“

Над 80 участници от 40 страни от Европа, Азия, Африка, Южна и Северна Америка се събраха на 14 март 2023 г. в музея „Ал. С. Пушкин“ в Москва, за да учредят Международно движение на русофилите (МДР). Те се присъединиха към Манифеста на МДР, подписан ден преди това от инициаторите, сред които Пиер де Гол – внук на генерал Де Гол, и световно известният актьор Стивън Сегал, който е и специален представител на МВнР на Русия за хуманитарни връзки със САЩ и Япония.

 Мястото на срещата

Мястото – Музеят на Пушкин в Москва,  не бе избрано случайно. Именно любовта към руската култура и руския език са крайъгълният камък на новото движение.

Символиката в емблемата

На емблемата на МДР са изобразени спътник, балерина, знамето на Русия и абревиатурата на организацията, изписана на френски – MIR. Високи технологии, култура, мир, и всичко това – свързано с Русия, така обясниха символиката участниците в учредителния конгрес.

Отговор на съвременния фашизъм – русофобията

 

„Днес светът  се е разделил на свят на Доброто и свят на Злото. Прекрасно разбираме, че русофил означава да бъдеш с Истината, с Доброто, да живееш с Чест, по Съвест. И за много от нас, макар да разбираме какво ни чака, това е най-важното. А не да живеем в позор. Защото русофилството е нашият категоричен отговор на съвременния фашизъм русофобията“ – с тези думи форумът бе открит  от председателя на българското национално движение „Русофили“  Николай Малинов, който по-късно бе избран за първи председател на МДР.

 

Манифестът

„Ще съдействаме за разпространението на руската култура и запознаване с нейните постижения; Ще помагаме организационно и методически на приятелите на Русия по света в тяхната дейност, свързана с Русия; Ще подпомагаме разпространението на достоверна информация за Русия и нейното отношение към актуалните проблеми на нашето време; Ще се противопоставяме на русофобията по света във всичките ѝ форми; Ще укрепваме „народната дипломация“ в защита на един многополюсен, мирен и хармоничен свят“ – се казва в краткия Манифест, утвърден от форума.

Тези цели участниците в движението си поставят,  отчитайки „значимата роля и влиянието на Русия в съвременния свят“; декларирайки своето „уважение към руската история, език и култура“; бидейки твърдо убедени, че „взаимното сътрудничество прави нашите народи по-силни“; изразявайки своето убеждение, че „без активен и добронамерен диалог с Русия нашият глобален свят е непълноценен и нестабилен“.

 

„Нашият път е пътят на любовта, доброто и верността“

Това декларират учредителите на МРД и изразяват убеденост, че следвайки този път, русофилите от всички кътчета на планетата могат да бъдат изключително полезни на културните, икономическите и обществените институции в своите страни, да насърчават търсенето на взаимно разбирателство и да работят за преодоляване на враждебността, дезинформацията и недоверието в съвременния свят на конфликти.

Една от задачите, които си поставя движението, е чрез Европейска гражданска инициатива да постави в дневния ред на Европа отмяната на всички санкции срещу Русия, от които страдат преди всичко народите.

Създателите на Международното движение на русофилите са убедени, че взаимното уважение и приятелството между народите нямат разумна алтернатива, и разчитат на морална подкрепа от всички, които оценяват инициативата като необходима и полезна за света.

 

Предисторията

Идеята за създаване на Международно движение на русофилите (МДР) възникна в рамките на българското национално движение „Русофили“. Тя бе лансирана за първи път през 2018 година на Ливадийския форум в Ялта (Крим), където Николай Малинов сподели многогодишния позитивен опит на приятелите на Русия в България. От 2018 г. са проведени редица консултации както с отговорни политически фактори в Русия, така и с потенциални партньори от редица страни.

Случайно или не, тъкмо тогава започна и политическото преследване на активистите на движение „Русофили“ в България, засили се моралният тормоз над симпатизиращите на Русия. През 2019 г. българската прокуратура обвини Николай Малинов в шпионаж, а преди месец Съединените щати го сложиха в своя списък на корумпирани „Магнитнски“. Делото, по което прокуратурата се затруднява да представи каквито и да било годни доказателства, се точи вече няколко години и поне до доказване на противното обвиняемият следва да се смята за невинен. За клеймото „корупция“ пък няма дори опит за показване на вина. Загърбили всякакви правни норми, професионални и етични стандарти обаче, водещите медии у нас невъздържано тиражират клевети, и доколкото въобще отразиха международния русофилски форум, вложиха усърдието си в това да отместят акцента от неговите цели, смисъл и значение към обвинения, които едва ли някога ще бъдат доказани.

Впрочем, на конгреса в Москва станаха известни и други случаи на заплахи и преследване на радетелите за мир и приятелство с Русия и в други страни.

Инициаторите

„Разбираме какво ни чака,  но все едно! Русофилството е нашият категоричен отговор на съвременния фашизъм русофобията“, каза Малинов, който подписа Манифеста на МРД заедно с още 9 други инициатори. А те са: Валдемар Хердт (WALDEMAR HERDT), Германия – лидер на Международния съвет на руските немци; Фабрис Сорин (FABRICE SORLIN), Франция – политико-стратегически аналитик, специалист по франко-руски отношения; Пепе Ескобар (PEPE ESCOBAR), Бразилия – геополитик, журналист, политолог, международник; Принцеса Витория Алиата (ALLIATA VITTORIA), президент на германо-арабско общество; Пиер де Гол (PIERRE DE GAULLE), Швейцария – президент и основател на фонда „Де Гол“ за мир, съгласие и благополучие на народите; Стивън Сегал (STEVEN SEAGAL), САЩ – актьор, специален представител на МВнР на Русия по хуманитарните връзки на Русия със САЩ и Япония; Сулеймане Анта Ндяй (SOULEYMANE ANTA NDIAYE), Сенегал – дипломат, журналист, преводач; Ели Хатем (ELIE HATEM), Ливан – адвокат; Рави Кроввиди (RAVINDRANATH KROVVIDI), Индия – доктор на матемагическите науки, общественик.

Учредителите

Учредители на движението са личности от следните държави: Австрия, Албания, Аржентина, Армения, Беларус, Бразилия, България, Венецуела, Германия, Грузия, Египет, Израел, Индия, Индонезия, Италия, Испания, Кипър, Киргизия, Ливан, Латвия, Литва, Мали, Полша, Приднестровска молдовска република, Република Сръбска, Румъния, Сенегал, Сърбия, Сирия, Словакия, Судан, САЩ, Турция, Франция, ЦАР, Чехия, Черна гора, Швейцария, ЮАР.

 

Ръководство

За заместник-председатели на МДР бяха избрани Валдемар Хердт (Германия), Ели Хатем (Ливан) и Фабрис Сорин (Франция).

 

Конгресът получи редица приветствия

„Никога не дружим с едни против други. Никого не заставяме да вземе една или друга позиция. Нека не се отнасяме към когото и да било от високо, изисквайки публично от всички, включително от страни, представляващи велики древни цивилизации, да изпълняват техните заповеди, както правят някои наши западни колеги“, каза в приветствените си думи към форума руският външен министър Сергей Лавров. И в това, по думите му, е разликата между руския свят и онова, в което се превръща западната цивилизация, която водена от своето величие и чувство за изключителност се бие не на живот, а на смърт, за да удържи изплъзващото ѝ се господство на световната арена.

 

Лавров прочете приветствие до участниците от президента на Русия Владимир Путин, в което се казва: „Дълголетните традиции на дружба и взаимно уважение, които свързват руснаците с другите народи… са живи и днес, независимо че много държави целенасочено нагнетяват антируска истерия, тормозят нашите съотечественици, въвеждат забрани и ограничения дори за принадлежащото към световната културна съкровищница творчество на нашите велики руски класици. Високо ценим вашата твърда решимост за противодействие на русофобските кампании и стремежа да развивате диалога и взаимноизгодното хуманитарно сътрудничество“.

„Русофилството обединява хора с добра воля. Добрата воля ще спаси света“, обърна се към форума Константин Косачов, зам.-председател на Съвета на Федерацията на РФ. Той  прочете приветствието на председателя на Съвета на федерацията Валентина Матвиенко, която отбелязва, че Международното движение на русофилите „до голяма степен развива значимите традиции на Международния хуманитарен Ливадийски форум, организиран от Съвета на Федерацията в продължение на много години“.

 

Из приветствените думи на Леонид Слуцкий, председател на Комитета по външните работи на Държавната дума на Русия и председател на ЛДПР: „Русия днес се явява средоточие на идеята за равновесен, безопасен и стабилен световен ред. Главният вектор на Международното движение на русофилите е движение от ентропия към съзидание, от разрушение на цивилизационните основи на човечеството към здравия смисъл. Това е конгрес на здравия смисъл, не просто на приятелите на Русия и руската култура, а на хора, които са против сегашното негативно развитие на събитията, хора, които искат съхраняване на международното право и уважение на всяка страна в един многополярен свят“.

 

„Русофилите са тези, които обичат руснаците като отражение на собствените си мечти за независимост и свобода“

Това каза в своето приветствие към форума Константин Малофеев: „В света се надигна невиждана вълна от ксенофобия и расизъм. За последен път такава вълна се беше надигнала преди 80 години, когато на власт в Германия дойдоха нацистите. Тогава ние прекратихме тази ненавист. Но днес тя се надигна от Ада и получи своето име русофобия в западните страни.

Ние не обвиняваме за това народите. Това не е народна ненавист. Това е ненавист на глобалистките елити, които след крушението на Съветския съюз решиха, че сега те управляват света. И че всеки, който надигне глас срещу тях, ще бъде смачкан и унищожен. Както направиха това в арабския свят, в Ирак, в Либия, в постсъветските републики, където устройват цветни революции и сменят неудобните с марионетки. Дотам че в Украйна поставиха начело актьор комик, за да го управляват по-лесно.

Осъзнаваме, че тези, с които се борим и воюваме, не са народите на Запада, това са глобалистките елити. В XXI век те се обединяват благодарение на интернет гигантите, които могат да диктуват от собствения ни джоб! нашия светоглед, да подбират новините, които да гледаме, и хората, които да харесваме в социалните мрежи. Те искат да налагат волята си на целия свят.

Русия въстана против тази система. В настъпилата епоха Русия е символ на суверенитета. МДР е движение за собствения суверенитет, за собствените традиции, за собствено въстание против този тоталитарен диктат.

Русофилите са тези, които обичат своята страна. И русофилите са тези, които обичат руснаците като отражение на собствените си мечти за независимост и свобода. Вярвам, че заедно ще построим един значително по-добър XXI век, в сравнение с този, в който встъпихме – свят, налагащ на целия свят антихристиянски, античовешки, направо сатанински ….мерзости, не мога да ги нарека ценности“.

 

От приветствения адрес от патриарх Московски и на цяла Русия Кирил: „В условията и сериозните предизвикателства, пред които е изправено съвременното общество, такива като войнствен секуларизъм, нравствен релативизъм, чувство за национално превъзходство и откровена русофобия, защитниците на традиционните ценности както никога досега трябва да чувстват подкрепата на единомишленици. Това е необходимо, за да може в общуването да се защитава истината, която се изразява в правото на човека да остане самият себе си, да съхрани вярата и традициите на предците си“.

 

Още гласове от залата:

Сулеймане Анта Ндяй, Сенегал: „Аз говоря по руски и съм русофил. По света тези, които говорят руски и са учили в Съветския съюз или в постсъветска Русия, имат един мост, и това е руският език. И аз съм тук, за да защитя руския език и да кажа на целия свят, че ние сме за Русия“.

 

Иван Костич, депутат в парламента на Сърбия: „Необходимо е във всички страни по света да се каже, че Русия днес съхранява православните ценности и защитава всяка страна, която иска да бъде суверенна, независима. Русия днес пази цивилизацията от страни, които искат да бъдат нацистки, фашистки. Това за нас е неприемливо. Затова Русия има поддръжка от Сърбия за военната си операция в Украйна“.

 

Филаниотис, Кипър: Русофилите са хора, които разбират, че това, което Русия прави, го прави не само за себе си като страна, а за целия свят. И трябва да помагаме на Русия, за да достигне своите цели. Тя се бори за право, за справедливост… И трябва да приключи това безобразие с монополярния свят, с отнемането на суверенитет от страните“.

 

Пиер де Гол, Швейцария: „Руско-френската дружба е отчасти сантименталност, но и политическа реалност, която обединява нашите страни и народи. Свързани сме с общи интереси, с обща съдба. Моят дядо генерал Де Гол казваше, че от каквато и гледна точка да погледнеш, Русия е велика държава, и за Франция тя е партньор, с когото партньорството и съгласието са напълно естествени. И през целия си живот генерал де Гол отстояваше необходимостта от партньорски отношения с Русия, която се явява единствен гарант за благополучието на света и равновесието в Европа и света. Това е съвършен категорически императив на географията, опита и здравия смисъл, както казваше той. Ето тази дружба между Франция и Русия бих искал да отстоявам днес, този идеал на Франция и Русия за защита на многополярния свят и способността на нациите да се развиват свободно“.