„Заразяване“: Как филмът за 2011 г. прогнозира коронавирусната епидемия

Излезлият по екраните през 2011 г. филм „Заразяване“ няма голяма популярност.

Въпреки звездния актьорски състав (Мат Деймън, Джуд Лоу, Гуинет Полтроу, Кейт Уинслет и Майкъл Дъглас), по събраните приходи картината е заела едва 61-о място в света през тази година.

Постер

Обаче, сега картината се оказва в списъка на най-теглените филми в iTunes Store в САЩ, а в Google броят на заявките за търсене, съдържащи името на филма, чупи всички рекорди.

Ако през декември, когато за пръв път чухме за появата на новия коронавирус в Китай, по данни на студио Warner Bros филмът е заемал 270 място в каталога им за популярност, то за три месеца „Заразяването“ изостава само от серията „Хари Потър“.

И всичко това – благодарение на коронавируса и невероятното сходство на сюжета на филма преди десетилетие със събитията, развиващи се в реалния живот.

Животът, повтарящ киното

Във филма бизнесдама, изиграна от Гуинет Полтроу, умира от мистериозен и смъртоносен вирус, предизвикващ паника по целия свят, с който тя се е заразила в Китай.

Връзката с Китай е само един от многото паралели между филма и реалността и именно затова е големият зрителски интерес към него днес.

Паралелите с реалността в този филм са впечатляващи.

Героинята  чрез ръкостискане се заразява с вируса MEV-1 в Хонконг от главния готвач, който е приготвил свинско, а злощастното прасе, от своя страна, е било заразено с прилеп.

Жената се връща у дома си в САЩ, разболява се и скоро умира. Умира и нейният син, но съпругът й, изигран от Мат Деймън, е устойчив на тази инфекция.

  Според експерти, заразяването в Ухан започва след като през декември вирусът е преодолял междувидовата бариера и се е предал от животно на човек.

И е много вероятно, както в случая с епидемията SARS през 2002-2003 г., първоизточникът на вируса да са прилепите, а след това чрез други животни-посредници да е преминал към хората.

Във филма такова животно е прасе, но експертите на СЗО свързват епидемията с пазарите на дивеч в Ухан.

Подобно на истинския щам на коронавируса Covid-19, измисленият вирус се разпространява чрез близък контакт на хората или прикосновение със заразени повърхности.

Всичко е както в действителност

Както във филма, така и истинското заболяване засяга дихателните пътища, но MEV-1 е мутация на реално съществуващия вирус Nipah, който принадлежи към различно семейство от Covid-19.

Сегашната епидемия е далеч по-малко смъртоносна от тази на екрана. Във филма героите често споменават нивото на смъртност от 25%, докато смъртността от Covid-19 по данни на СЗО е в пределите на 3,4%. Във филма MEV-1 убива 26 милиона души по целия свят за месец. Броят на жертвите на коронавируса през трите месеца от избухването в Китай все още не е достигнал 4 хиляди души.

Засега само епидемията Испанка остава съпоставима по мащаб с кинематографичната епидемия, която през годините 1918-20 отнема живота на повече от 50 милиона.

Изолация

Когато във филма възниква вирусната епидемия, служителите на Санитарно-епидемиологичната разузнавателна служба (такава услуга реално съществува) получават задача да идентифицират и изолират заразените. В хода на действието целият Чикаго е в карантинната зона, което много напомня на реалното развитие на събитията в Китай, където цели градове бяха поставени под карантина.

Италия тръгна по същия път, в опит да се справи с огнището на коронавируса.

Страхът и ефектът на доминото

Scott Z Burns

Нарастващият интерес към „Заразяването“ силно изненадал сценариста Скот Бърнс.

В интервю за списание Fortune той подчертава, че създателите на филма си поставили задачата да покажат как съвременното общество не е подготвено за такъв род епидемии.

„Сходството между „Заразяването“ и коронавируса е незначително, случайно и всъщност, не е толкова важно, – заявява Бърнс. – Много по-важни и по-точни се оказаха обществената реакция, разпространението на страха и ефектът на доминото“.

Вероятно Бърнс, преди всичко, е имал предвид един от героите във филма – блогъра Алън Крумвид, увлечен по теориите на конспирацията. Крумвид, изигран от Джуд Лоу, разпространява необосновани слухове за вируса и рекламира лечение, което всъщност не помага.

Реално, гигантът Amazon наскоро е обявил, че е блокирал повече от милион сделки, тъй като продавачите лъжливо твърдели, че техният продукт е способен да предотврати заразата или да излекува Covid-19.

Известният американски телеевангелист Джим Бейкър също е имал проблеми с властите на щата Ню Йорк, след като той започнал да рекламира тоник със сребро като лек срещу вируса.

Коронавирусната епидемия, също така предизвика порой от фалшиви новини и слухове за това, че вирусът е разработен като биологично оръжие. Даже сценаристът Бърнс се оказал в центъра на една от теориите на конспирацията. В интервю за New York Times той разказал за обвиненията срещу него в социалните мрежи, че е член на тайна организация, която управлява света.

Това, което най-много ме порази, беше как разпространението на дезинформация може да стане толкова широко и опасно, колкото и разпространението на вируса“, – признава той.

Научна достоверност

Растящият интерес към „Заразяването“ отчасти може да се обясни с факта, че Бърнс се е опитал да придаде на филма максимална научна достоверност. Работейки над сценария, той се е консултирал с водещи вирусолози и епидемиолози, включително експерти на СЗО.

И те не на шега го уплашили.

„Когато разговарях с експерти, всички те подчертаваха, че епидемията не е въпрос на „ако“, а въпрос на „кога“, – коментира Бърнс.

Източник:

https://www.bbc.com/russian/news-51817553