Денят на Победата в Стара Загора

Подготовката за честването на Деня на Победата в Стара Загора вече много години обединява усилията на патриотични български организации и на живеещите в България руски граждани. Това са Съюзът на ветераните от войните на България, Българският антифашистки съюз, Национално Движение Русофили и Сдружение с нестопанска цел „Руски клуб – Стара Загора”. Достойното протичане на паметната тържествена церемония и шествието Безсмъртен полк остава задълго в паметта на старозагорците. С помощта на Национално Движение Русофили бяха отпечатани плакати. Най-четеният местен вестник „Старозагорски новини” оповести гражданите за провеждането на Безсмъртен полк и че за провеждането му е получено официално разрешение от Община Стара Загора.  Особена благодарност организаторите изразяват на Посолството на Русия в България за това, че всяка година в Деня на Победата официален представител на Посолството е сред участниците в тържествената церемония.

По традиция честването започва пред паметника на Съветския воин под звуците на легендарни военни песни, провежда се акция „Георгиевска лентичка”, произнасят се официални слова, звучат стихове и песни. Венци и цветя украсяват подножието на монумента. Обективът на фотоапарата с големи усилия успява да събере в общ паметен кадър участниците в церемонията. Шествието Безсмъртен полк по традиция преминава от паметника на Съветския воин до паметника на българските антифашисти и партизани, който се намира в централния парк на Стара Загора. На братската могила се полагат венци и цветя от признателните старозагорци и се произнасят достойни факти от историята за участието на воините на Българската армия под командването на генерал Владимир Стойчев при освобождаването на европейски територии от фашисти в състава на Трети Украински фронт, на героичното противопоставяне на българският народ срещу страшната идеология на Хитлер и поддръжниците ѝ, което е много важно да се знае, особено в сегашно време, от младото поколение.

Достойно се отбеляза Денят на Победата и в други градове на областта. В Казанлък също беше организирана паметна церемония и шествието Безсмъртен полк. В Раднево членовете на общинската организация на НД Русофили поднесоха цветя на Паметната плоча на героите, загинали за България, и на гроба на Александър Иванович Сказкоподателев, родом от Волгоград, живял и починал в Раднево. Паметната плоча на гроба му е направена с помощта на членовете на Българският антифашистки съюз от гр. Раднево.

Ирина Минева – председател на Областния съвет на НД Русофили