Ги Метан – „Изгубеният континент. В защита на демокрацията и европейската независимост“

В новата си книга „Изгубеният континент. В защита на демокрацията и независимостта на Европа“ – швейцарският журналист, политик и общественик, член на Международното движение на русофилите Ги Метан  обсъжда възможния упадък на европейската цивилизация и история и начините за избягването му.

 Европа: има ли светлина в края на тунела?

Обществото започва да се разпада, когато членовете му се чудят „Какво следва?“ вместо „Какво мога да направя аз лично?“

Дени де Ружмон

…Европа днес е изправена пред същите вътрешни и глобални предизвикателства, както в миналото. Идеята за обединяване на континента е изправена пред същите грешни изчисления и задънени улици, както при предишните опити. Основната дилема днес може да се определи по следния начин – да бъда или да не бъда васал на Америка?

В книгата се прави задълбочен анализ на проблемите, пред които е изправена съвременна Европа: силните и слабите страни не само на Европейския съюз, но и на институционалното изграждане на Европа; сериозеният дисбаланс, възпрепятстващ напредъка, задушаващ приоритетa на икономиката и правото над политиката; разпространяващото се крайно незадоволително управление; военната опека и липсата на суверенитет, както и подклажданото от САЩ напрежение с Русия и средиземноморските страни.

Европа избира пътя на незначителността, предпочита да продължи да се подчинява на все по-нарастващите изисквания на САЩ, неспособна да реши специфичните си задачи в областта на отбраната или енергийната политика, лишавайки се от потенциалните икономически ползи от сътрудничеството с Китай и неговия проект „Един пояс, един път“ и е принудена да затъне в изключително опасна конфронтация с Русия.

Ги Метан разглежда  Европа не само от гледна точка на Европейския съюз, а по-скоро въз основа на възможностите, които ще се появят, ако тя някога стане едно цяло. Всъщност, нежеланието да се признае Европа в цялата й географска цялост също е част от по-големия европейски проблем. Невъзможно е да се изгради силна ефективна Европа, ако  другата половина на континента се смята за противник.

Книгата на Ги Метан  “Le Continent Perdu” е преведена на руски език.

Източник:

https://www.livelib.ru/book/1006868647-rasteryannyj-kontinent-v-zaschitu-demokratii-i-nezavisimosti-evropy-gi-mettan