В разговор с Николай Малинов руският външен министър Лавров подкрепи идеята за международно обединение на русофилите

Председателят на Национално Движение Русофили и партия „Русофили за възраждане на Отечеството“ Николай Малинов участва днес в Москва в събитие в памет на светия благоверен княз Александър Невски. На територията на Министерството на външните работи на Русия, на площад „Смоленская-Сенная“, бе открит бюст на Александър Невски, на когото Русия посвещава днешния Ден за памет.

„Александър Невски е изиграл съдбоносна роля за съхраняването на руската държавност, за консолидирането на нашия народ пред лицето на външните опасности, за опазването на неговата културна и религиозна самобитност и за укрепване на православието – най-важното обединяващо начало“, каза в своята реч при откриването министърът на външните работи на Русия Сергей Лавров.

„Александър Невски отново ни припомня: Русия не може да бъде покорена“ – под това заглавие пък отрази събитието телевизия „Царьград“. „С този забележителен руски герой мнозинството от нас асоциират самата руска държава“, отбеляза в словото си Константин Малофеев, председател на Съвета на директорите на телевизията, помогнал също и за осъществяването на идеята за паметника.

В хода на събитието Сергей Лавров разговаря с Николай Малинов, като основната тема на разговора им беше идеята за създаване на Международно русофилско движение. Малинов запозна министър Лавров с напредъка в подготвителната работата. Няма по-подходящ момент от сегашния, за да се демонстрира волята на народната дипломация за международна съпричастност с Русия, аргументира позицията си председателят на Национално Движение Русофили.

Министър Лавров изрази подкрепа за създаването на Международно движение на русофилите и пожела на неговите инициатори и организатори силен дух и смелост в начинанието. „Радвам се, че сте на свобода!“, бяха първите думи на Лавров в разговора му с Николай Малинов.

Единствените чужди гости, поканени на откриването на паметника на Александър Невски, бяха Николай Малинов и председателката на форум „България – Русия“ Светлана Шаренкова.