В Швейцария оцениха ефективността на руската ваксина срещу коронавируса

Швейцарският финансов конгломерат Credit Suisse установи, че използването на два вектора на човешкия аденовирус при разработването на руската ваксина «Спутник V» срещу коронавируса  преодолява възможни проблеми, които могат да бъдат свързани с наличието на имунитет към тези вектори, което повишава ефективността на ваксината.

«Бяхме въодушевени от откровената дискусия за използваните човешки вирусни технологии и вярвахме, че 92% от ефективността на ваксината е положителен фактор относно прогнозите за ваксината AstraZeneca, данните за която се очакват в началото на декември. Въпреки това трябва да подчертаем, че AstraZeneca използва аденовирусния вектор на шимпанзето, докато «Спутник V» използва два различни типа човешки аденовирусни вектори», – предава РИА Новости, цитирайки източник в Credit Suisse.

В компанията отбелязали, че подходът на Центъра «Гамалея» към разработването на ваксината «Спутник V» е подобен на методите, използвани от J&J и CanSino за разработване на ваксини, които използват аденовирусни вектори.

«Основното отличие на «Спутник V» е, че за първата (rAd5) и втората (rAd26) дози на ваксината се използват два различни аденовирусни вектора. Очевидно това ни позволява да преодолеем проблемите, свързани с евентуалното наличие на вече съществуващ имунитет към тези човешки вектори», – казват анализатори на швейцарската компания.

«Спутник V» е първата в света регистрирана ваксина, базирана на добре проучената човешка аденовирусна векторна платформа. Това е една от 10-те ваксини,  разработвани в света в списъка на Световната здравна организация (СЗО), които са най-близо до края на третата фаза на клиничните изпитвания и началото на масовото производство. Русия е изпратила искане до СЗО за ускорена регистрация и преквалификация на ваксината», добавят те.

На 11 август руският Президент Владимир Путин обяви регистрацията на първата в страната ваксина срещу коронавирус. Тя получи името «Спутник V» по аналогия с изстрелването на първия изкуствен спътник на Земята през 1957 година. През септември всички руски региони получиха първите пробни партиди от ваксината. Очаква се руската коронавирусна ваксина «Спутник V» да влезе в гражданско обращение на 1 януари 2021 година.

Източник:

https://vseruss.ru/novosti/evropa-3/V-Shvejtsarii-otsenili-effektivnost’-rossijskoj-vaktsiny-ot-koronavirusa-65244