В Черна гора издигнаха паметник на маршал Жуков

В черногорския град Беране е открит бюст на знаменития командир, маршал и четири пъти Герой на Съветския съюз, носител на много съветски и чуждестранни награди георги Константинович Жуков. Паметникът е изработен от руски майстори в Краснодар като част от проекта „Алея на руската слава“, се казва в съобщението на руското посолство в Подгорица.

Убеден съм, че съхранявайки съвместно паметта за легендарните командири от Втората световна война, които са се борили за свободата на своята Родината, ние предпазваме бъдещите поколения от повтаряне на нови грешки“, – казал руският посланик в Черна гора Владислав Масленников. „Инициативата на Беране е пример за достойно отношение към историята и историческата памет, особено важна на фона на „войната“, развиваща се в някои страни с паметниците и паметта на освободилите Европа от фашизма“.

Високопоставеният дипломат обърнал внимание и на факта, че „в Цвиетни парк, където се намираме сега, ще бъде издигнат и още един паметник на легендарния герой Алекси Сайчич (1873-1911), родом от тези места, направил кариера в руската военна служба, който изпълнявайки своя дълг, предано и героично е защитавал интересите на Русия.“ „Мисля, че тези два паметника ще се превърнат във видимо въплъщение на вековните връзки между народите на Русия и Черна гора, нашето общо славно минало, в което винаги сме били готови да си помагаме в най-трудните моменти и да даваме увереност в готовността си да развиваме приятелски отношения между нашите народи“, – обобщил посланикът.