В Ермитажа е открита изложба на произведенията на Фаберже

Експозицията, посветена на Фаберже е открита в Гербовата зала на Зимния дворец. Представени са експонати от музеи в Русия и Германия.

Фаберже. Ювелирното майсторство на равнището на изкуство.

 

За много поколения името Фаберже е символ на най-високо качество и художествен вкус в ювелирната област. В работилниците на Фаберже са създадени над 150 000 уникални произведения на изкуството, всяко от които е уникално. За съжаление, само около 10% от творбите му са оцелели до днес.Цялото висше общество на Санкт Петербург, Лондон, Париж придобивало превъзходните творения на Карл Фаберже – легендарния личен бижутер на Александър III и Николай II. Императрица Мария Феодоровна го нарича «най-гениалния майстор на своето време».

Фаберже е роден през 1846 г. в Санкт Петербург в семейството на наследствен бижутер, чиито предци са френски поданици. Първоначалното си образование получава в Русия, след което усъвършенства бижутерския си занаят при най-добрите майстори на Германия, Франция и Италия. Най-доброто училище и неизчерпаем източник на вдъхновение за него е била Ювелирната палата на Ермитажа, в която се съхранявали прочутите драгоценности на руските царе и истинската «златна хазна» на скитските князе.

Творбите на Фаберже откриват нова ера в бижутерията, когато в изделията се оценяват не само стойността на скъпоценните камъни и разкошното оформяне, но и умението на майстора. Карл Фаберже се проявил като истински художник – отдалечил се от типични предмети, обилно обсипани с брилянти и започнал да създава прости, но оригинални и изящни неща, съчетавайки рубини, изумруди, диаманти с дърво, обикновен камък и стъкло. Впечатлен от творбите на ювелира, Александър III затвърдил специалния статут на Фаберже, поръчвайки изработването на ежегодното Императорско великденско яйце.

През 1900 г. на Световното изложение в Париж Фаберже представял руските ювелири и показал изделията си на изкушеното европейско общество. За един миг той се прославил като водещ майстор на епохата и бил награден с Орден на Почетния легион и златен медал. Търсенето на продукти на Фаберже било доста голямо, благодарение на пътуванията на императорското семейство из Европа: предметите на Фаберже се приемали като подарък от руския цар от дворовете на много европейски крале и князе.

За Императрица и камериерка. Достъпност – един от принципите на бижутерийната къща Фаберже. Използвани са скъпоценни камъни от Урал, Алтай и Забайкалието, които дотогава не са се търсили в големи количества. Висулките, във форма на великденски яйца, стрували не повече от половин килограм добър чай. Отделни работилници произвеждали фоторамки, флакони за парфюми, брошки, ордени – за всеки портфейл.

След революцията от 1917 г. Фаберже е принуден да продаде цялото имущество на компанията си и да емигрира в Швейцария, където умира през 1920 г.

Завръщане в Русия. Музеят на Фаберже е открит в Шуваловския дворец в Санкт Петербург през 2013 година. Основната ценност на музейната експозиция е девет императорски великденски яйца, създадени от майстора за последните двама руски императори. Колекцията съдържа и много изящни неща, които се продавали преди сто години в магазините на Фаберже в Санкт Петербург на Болшая Морская, в Москва на Кузнецкий мост, в Одеса на Дерибасовская, в Киев на Крещатик и в Лондон на Бонд Стрийт. Нещата, които промениха вкуса на цяла епоха.

Уникалността на изделията е не само в неповторимия им дизайн, но и в това, че всички те са абсолютно мобилни.

 

Източници:

https://portal-kultura.ru/articles/news/330182-v-ermitazhe-otkrylas-vystavka-o-masterstve-faberzhe/

https://geosro.ru/faberzhe-yuvelirnoe-masterstvo-na-urovne-iskusstva