В България отбелязаха Деня на Победата

Десетки хиляди български русофили отбелязаха Деня на Победата в повече от сто и петдесет града на страната с поднасяне на венци и цветя, а шествието на Безсмъртния полк се проведе в над 20 града, въпреки опитите от страна на някои политически сили да го забранят.

В София честването започна със слово на посланика на Руската федерация Елеонора Митрофанова. В обръщение към участниците в митинг-концерта тя отбеляза приноса на българските антифашисти за общата Победа и подчерта безполезността на войната с паметници.

В София акцията не мина без провокации. При Паметника на Съветската армия двайсетина платени „активисти“ се опитаха да провалят честването със скандирания, че искат на това място да има български паметник. Това доведе до словесен сблъсък между тях и хората, дошли да почетат паметта на загиналите в борбата срещу фашизма.

По време на събитието беше предадена и частица от вечния огън от Александровската градина в Москва, която бе доставена в България от представителите на Руския народен фронт Максим Рибаков и Максим Кошелев в рамките на кампанията „Огън на паметта“.

След поднасянето на венци и цветя от редица български политически и обществени организации, програмата продължи с концерт под виковете на провокаторската групичка.

Както и миналата година българските русофили организират вече седмица денонощна охрана на Паметника срещу вандали.

Напомняме, че плочата на паметника с надписа беше разрушена преди броени седмици и възстановена преди два дни.