Виктор Тераделас: Бъдещето на Европа е невъзможно без Русия

/Поглед.инфо/ Не е нужно да сте политолог, за да разбереш, че реалният живот на днешна Европа е малко по-различен от красивата картина от кориците на лъскавите списания. И би било погрешно да стоварваме цялата вина върху пандемията. Епидемията само изостри, направи по-очевидни социално-икономическите процеси, протичащи в различни части на европейския континент.

Няма да е възможно да се живее по стария начин – от време на време се чуват призиви за нов световен ред в Европа. Но още не е ясно каква ще бъде „новата Европа“. Разговаряме за това с един от лидерите на политическото движение в Каталуния Виктор Тераделас.

Кажете, Виктор, как според вас се развиват отношенията между Барселона и Мадрид днес?

Бих казал, че връзката ни остава напрегната. И до голяма степен по вина на самите каталунци. Испанското правителство ги мами, а моите сънародници си позволяват да бъдат измамени. Може би не се знае много за нашите официални противоречия, но те съществуват.

Един от основните проблеми е, че все още не можем да започнем нормален диалог с властите. Отношението на Испания към нас показва, че всички разговори за демокрация и върховенство на закона остават за Мадрид само красиви фрази.

Доста смело твърдение… Има ли конкретни примери, които биха могли да потвърдят думите ви?

Всъщност има доста примери. Ще се спра само на най-ярките: в самия център на Европа има политически изгнаници. Един от тях е известният каталунски политик, президентът Карлес Пучдемон. Той е обвинен в провеждане на уж незаконния референдум през 2017 г. Въпреки че референдумът беше законен.

Днес той е принуден да живее в Белгия. Амнистията за политически затворници, приета от Мадрид под натиск на обществеността, всъщност е частично изпълнена – днес в испанските затвори има повече от 3000 души, обвинени в различни политически престъпления…

Но според европейските медии премиерът на Испания обяви помилването на политическите затворници?

Да, такова помилване беше обявено под натиска на Съвета на Европа и демократичната общност в страната. Но това е половинчата мярка. Настоявахме за амнистия, но получихме помилване. Разбирате ли разликата?

В много случаи политическите затворници получават трета степен на свобода, която им позволява да напускат затвора няколко пъти седмично, от понеделник до четвъртък, през деня и да се връщат там само през нощта. Въпреки това, под натиска на националистическата част от испанските политици, това беше отменено от Върховния съд.

Сигурен съм, че тази ситуация ще бъде обжалвана пред Европейския съд и ще получи съответната правна оценка. Но няма гаранция, че под натиска на същата част от мадридските националисти помилването няма да бъде отменено.

Тоест, трябва да разберете, че се подготвя нов референдум за независимостта на Каталуния?

Да, настояваме за провеждане на ново народно допитване, съгласувано от двете страни. Както беше направено във Великобритания по отношение на самоопределението на Шотландия. Днес подобен референдум се подготвя в Канада за статута на Квебек. Тоест световната практика за решаване на такива въпроси вече съществува.

Предлагат ни да организираме диалог, но не и преговори за нов референдум и за самоопределение (като този, който каталунският народ проведе на 1 октомври 2017 г., в който всички, които искаха – гласуваха, а ние спечелихме), а за общи въпроси. Това е просто поредният номер. Какво е „диалог“? Искат да ни накарат да седнем на „кръглата маса“ и отново да говорим за общи въпроси. Не виждам смисъл в това.

Как виждате ролята на Русия в процесите, протичащи на европейския континент?

Като начало много известни политически анализатори, като Бжежински и Макиндър, предвиждат водещата роля на вашата страна при формирането на „новата Европа“. Сър Халфорд Джон Макиндър пише в своите произведения „Островът на големия свят“ или „Хартланд“, че Америка, Африка и Океания са географска периферия. Виждаме тази конфронтация в Южнокитайско море и в Източна Европа.

Бъдещето вече е тук, в Европа, на евразийския континент, в центъра на който е Русия. Това, което Русия казва и прави, е винаги важно и винаги има реално въздействие върху Европа и целия свят.

Тоест, мислите, че Русия като свръхдържава до голяма степен ще определи бъдещето на Европа?

Несъмнено. Русия трябва да играе доминираща роля не само в Европа. От нея зависи дали ще стане поредната азиатска държава в рамките на новия световен ред, доминиран от Китай, или ще стане капитан на регионален европейски отбор заедно с Германия и Франция, истинска географска Европа.

Известно е, че Каталуния има дългогодишни връзки с Русия.

– Да, така се обръща историята. Още през 30-те години на миналия век президентът на Каталуния Франческо Масия се обръща за помощ към Москва в опит да създаде каталунска държава. По време на войната с Франко и по-късно, по време на Втората световна война, много каталунци заминават за Съветския съюз.

Ние обаче разбираме: създаването на Република Каталуния трябва да бъде постигнато от народа на Каталуния. Но въпросите на международното признание са от голямо значение. И в това нашите надежди са свързани в много отношения с Русия.

Ето защо се стремим към сътрудничество, пряк диалог, създаване на синергия с Руската федерация. Имаме много общо на местно (каталунско) и регионално (европейско) ниво. В Каталуния вече има значителна руска общност. И в бъдеще нашето сътрудничество може да бъде много полезно за създаването на нова Европа.

Източник:

https://pogled.info/svetoven/evropa/viktor-teradelas-badeshteto-na-evropa-e-nevazmozhno-bez-rusiya.132415