Българският трибагреник и младежи поведоха „Безсмъртния полк” в Казанлък

В деня на победата – 9 май от централния площад „Севтополис“ тръгна в 17:30 часа шествие „Безсмъртен полк”и премина по улица „Ген. Скобелев“. Проявата завърши в парк „Розариум“ пред Мемориалния паметник на загиналите във войните. Българският трибагреник и младежи поведоха „Безсмъртния полк” по улиците на Казанлък.

Участниците в шествието с гьоргиевски лентички на реверите и портретите на загиналите близки се отправиха към градския парк „Розариум”.

Още с пристигането в парка шествието беше посрещнато с тържествена музика, посветена на победата на живота над смъртта, мира и съзиданието над мракобесието на немския хитлеризъм.

Откриването на тържеството бе осъществено от Корнелия Владева от ръководството на казанлъшката структура на движение „Русофили“. В своето встъпително слово тя приветства множеството участници в „Безсмъртния полк“ и посочи, че акцията е проведена за първи път в руския град Томск през 2012г. като на следващата се провежда в 120 градове и села на Русия, я през 2014г. в 500 града в седем страни по света.

След това се предостави думата за приветствие от председателя на казанлъшката организация на НД „Русофили“ Яница Станчева. Тя посочи, че 9 май е най-яркия празник посветен на победата над хитлерофашизма през Великата отечествена война. Спря се на мащабите на войната, в която участват 61 държави, а бойните действия са се водили на територията на 40 страни. Във войната загиват 52 милиона души, от които 26 милиона съветски войни и граждани, 418 хил. американски бойци, 45 хил. канадци, 30 хил. български войни, много жертви на това опустошително събитие.

Станчева отбеляза в словото си: „Независимо от непрекъснатите яростни усилия да бъде подменена Историята и да бъде забравен величавия подвиг на Русия, никой не може да подмени историческата истина, че решаваща роля за победата над фашизма е имала и има Червената армия.”

„Днес живеем в неспокойно, съдбовно време. Време, в което опитите за подмяна на Историята се съпътстват от реални действия за възраждането на нацизма и фашизма. И това време ни задължава да бъдем достойни за предците си и да съхраним за тези, които идват след нас, паметта и истината за трагичните и героични дни от нашата и общочовешката история.” подчерта още тя в словото си.

Изпълнен бе химна на Република България, след което 6 годишната Цветелина Ганева от НЧ „Петко Маналов” – село Долно Изворово изпя песните „Българско дете“ и „Ай де идем Яна“, което силно развълнува публиката.

С едноминутно мълчание бе почетена паметта на жертвите на войната. Започна поднасяне на венци и цветя пред паметника на загиналите войни. От името на запасното войнство цветя поднесе председателя на Общинската организация „Шипка“ о.з. м-р Евгени Пейчев. Венци и цветя поднесоха от ръководставото на НД „Русофили“ – Казанлък, Български антифашистки същз, пт ръководството на Столетницата в Града на розите в лицето на председателя Пламен Караджов, десетки признателни казанлъчани.

Прозвуча песента „День победы“ на Йосиф Кобзон, като мощният му и завладяващ глас огласи целия парк.

Такива тържествени мероприятия днес са изключителна необходимост, защото в света се пренаписва историята, като се омаловажават приноса и решаващата роля на Съветската армия и руския народ за победата над фашизма. Затова с провеждането на такива мероприятия като „Безсмъртния полк“ се разкрива истината за войната срещу хитлероашизма.

Организатор беше НД „Русофили“ – Казанлък. Съорганизатори на шествието са: Дискусионен клуб за леви идеи „Георги Кирков“ – Казанлък, Съюзът на офицерите и сержантите от резерва и запаса в Казанлък., Български антифашистки съюз – Казанлък.

О.з. подполк. Георги Лютаков и Мелани Иванова

Източник: https://www.kazanlak.co/novini/item/10343-2023-05-10-08-02-09