Бил ли е Робърт Опенхаймер съветски шпионин?

Никой никога не е могъл да докаже това твърдение, но въпреки всичко заради това обвинение ученият е лишен от разрешително за достъп до информация и от длъжността съветник в правителството на САЩ.

В петък, 21 юли 2023 г. в много държави се състоя премиерата на биографичния филм на режисьора Кристофър Нолан за Робърт Опенхаймер – ръководителят на „ядрения проект Манхатън“.

Сюжетът включва изключително двусмислена част от биографията на учения – връзките му с комунистите. Дали обаче те са били истински?

„Бащата на атомната бомба“

Така наричат Опенхаймер заради работата му по проекта „Манхатън“. Самият проект работи по създаването на атомната бомба – и успява. През 1945 г., след изпитанието на бомбата „Тринити“, САЩ стават първата държава в света, която притежава ядрено оръжие. Самият Опенхаймер 20 години по-късно казва: „Знаехме, че светът няма да бъде същият. Няколко души се смееха, няколко плакаха, повечето мълчаха“.

Работата по този свръхсекретен проект се активизира в началото на 1940-те години, точно в навечерието на присъединяването на САЩ към съюзниците във Втората световна война. САЩ се страхуват, че нацистите първи ще разработят атомна бомба – и с това започва надпреварата в ядреното въоръжаване. Опенхаймер е поканен за ръководител на проекта, тъй като е известен в научната общност с изследванията си на субатомните частици.

Изработването на бомбата е завършено след победата над нацистите. Така първото и единствено използване на ядрена бомба се случва, когато САЩ решават да бомбардират японските градове Хирошима и Нагасаки, при което загиват около 110 000 души. След този ужасяващ акт Опенхаймер се среща с президента на САЩ Хари Труман и уж му казва: „Имам кръв по ръцете си…“ Едва след трагедията ученият напълно разбира ужасяващата сила на своето творение.

През октомври 1945 г. Опенхаймер подава оставка. Въпреки това той никога не застава против ядрените оръжия като цяло и когато е предложена идеята за разработване на още „по-силна“ водородна бомба, той не се противопоставя. Той просто не е ентусиазиран от тази мисъл, тъй като по негова преценка Н-бомбата би била твърде мощна, за да се използва на бойното поле, и САЩ би трябвало да се съсредоточат върху производството на бомби от типа „Хирошима“.

Защо Опенхаймер е обявен за комунист?

Както изглежда, обвиненията в шпионаж в полза на СССР не са нищо друго освен опит да бъде победен Опенхаймер в административната борба за производството на водородни бомби.

Д-р Дж. Робърт Опенхаймер, съпругата му Катрин и дъщеря Тони посещават Акропола в Атина, Гърция, 28 май 1958 г.

В началото на 1950-те години той си остава много влиятелен – председател е на консултативния съвет към Комисията по атомна енергия и директор на Института за напреднали изследвания в Принстън. И неговата опозиция срещу производството на H-бомби може наистина да повлияе на бъдещото бюджетиране.

Разузнавателните служби на САЩ наистина имат някои асове в ръкавите си. Съпругата на Опенхаймер, брат му и някои приятели на учения някога са били членове на комунистическата партия и дори самият Опенхаймер е присъствал на няколко срещи. Нещо повече, той открито подкрепя някои от идеите на партията и някога е бил поддръжник на антифашистката кауза в испанската гражданска война – следователно би следвало да подкрепя комунистите. Никой никога не е доказал, че е бил вербуван от съветските разузнавателни служби или е предавал някаква информация на комунистите. И все пак в епохата на Студената война е достатъчно да си в приятелски отношения с комунистите, за да бъдеш обвинен в нелоялност.

През 1954 г. трибунал провежда изслушвания и гласува за отнемане на разрешението на Опенхаймер и той е освободен от длъжността съветник на правителството на САЩ. По-късно е оправдан на два пъти – през 1959 и 1963 година. През 1959-та един от бившите колеги на Опенхаймер ще свидетелства, че кампанията срещу учения не е била нищо друго освен отмъщение, а през 1963 г. президентът Линдън Джонсън връчва на Опенхаймер престижната награда „Ферми“.

През 2022 г. Министерството на енергетиката на САЩ признава, че трибуналът на Опенхаймер е бил опорочен и пристрастен.

Източник:

https://bg.russiabeyond.com/history/339382-robert-openheimer-shpionin-sssr