Яценюк: Украйна няма да купува газ от Русия на цена от $212

Украйна няма да купува повече руски газ на цена по 212 долара за 1000 кубика, защото има възможност за по-евтини доставки от Европа. Това заяви в неделя украинският премиер Арсений Яценюк, предаде РИА Новости.

„Ние престанахме да купуваме газ от Руската федерация. На 1 януари те ни представиха сметка с цена на газа по 212 долара за хиляда кубически метра. Ние няма да купуваме газ от Русия, защото я купуваме от Европейския съюз по-евтино, отколкото ни предложи РФ. Средната цена на газа в Евросъюза е около 200 долара“, заяви Яценюк.

По думите му Украйна в момента има около 13 млрд. куб. м. газ, което е с 2,3 млрд. повече, отколкото през същия период миналата година. По този начин, както отбеляза Яценюк, страната разполага с достатъчно количество гориво за целия отоплителен сезон.

По-рано правителството на Русия въведе износно мито за природния газ доставян от руска територия за Украйна през първото тримесечие. То предвижда при договорна цена от 230 долара Киев в периода до края на март да ползва отстъпка до 212,23 долара за 1000 кубически метра.