Яценюк с канадско гражданство?

Украинският премиер Арсений Яценюк се „обзаведе“ с втори паспорт, като получи канадско гражданство, съобщи телевизия „Звезда“.

Канада не забранява двойното гражданство, но в Украйна това е в разрез със закона. Някои политолози считат, че получаването на канадско гражданство от Яценюк е един вид гаранция от страна на западните партньори за живота на украинския премиер и семейството му в случай, че ситуацията в Украйна се развие в друга посока.

Тук е мястото да припомним, че Канада бе една от първите държави, които признаха правителството на Яценюк след държавния преврат в страната през февруари миналата година.

Документи, потвърждаващи получаването на канадско гражданство от украинския министър все още няма, но пък съществуват достатъчно прецеденти в историята на съвременна Украйна, които показват, че това е напълно в реда на нещата. Така например, още през 2007 г. ръководителят на фракцията на Порошенко Юрий Луценко получи израелско гражданство. Виталий Кличко пък е гражданин освен на Украйна и на Германия, въпреки че самият той наистина усилено отрича този факт.

С тройно гражданство пък се гордее един друг публично известен украинец – олигархът Игор Коломойски.