Яценюк: Русия трябва да приеме условията за преструктуриране на дълга

Украинският премиер Арсений Яценюк заяви в четвъртък (17 септември), че Русия трябва да приеме условията за преструктуриране на дълга към нея на стойност $3 млрд., тъй като Москва няма да получи други условия, съобщи РИА Новости, пише Поглед Инфо.

Русия отказа да се включи в комитета на кредиторите и не прие споразумението за преструктуриране, като настоява задълженията да бъдат погасени в пълен размер. «Бих искал още веднъж да заявя, че по-добри условия няма да има», каза Яценюк малко преди върховната Рада да приеме пакета от закони за преструктуриране на задълженията. Преди гласуването той се обърна към народните представители с предупреждение, че евентуален отрицателен вот би означавал фактическо обявяване на дефолт за страната.

В края на август Украйна се договори с кредиторите си от дълга й по облигации на обща стойност около $18 млрд. да бъдат отписани $3,6 млрд.

Междувременно Киев помоли Русия да «приеме условията за отписване, предложени на останалите кредитори». Украинската страна каза също, че ако Русия не е съгласна с условията за преструктуриране, то тя има право да встъпи в отделни преговори. Руският финансов министър Антон Силуанов обаче заяви, че Москва няма подобно намерение.